Olasz konyha, ami nincs is?
Nincs, mert olyan hatalmas eltérések vannak a különböző tájegységek nyelve, kultúrája, szokásai, hagyományai, életstílusa ..stb. között, hogy OLASZ ételekről nemigen beszélhetünk.
Persze vannak olyan ételek, amelyeket szinte az egész országban ismernek és szeretnek, de egészen mást főz, másféle zöldséget és gyümölcsöt talál a piacon például egy szicíliai és egy torino-i háziasszony. A tengerparti településeken olyan halételeket főznek, amelyek pl. egy dél-tiroli család számára teljesen ismeretlenek. Egy kis faluban élő mamma biztosan nem készíti el a nagyvárosi fiatal, dolgozó anyák által kedvelt “modern” ételeket, mert nem ismeri a hozzávalókat. Ezért fantasztikus az olasz konyha; a millió recept között találhatunk gyors, könnyen elkészíthető ételeket, egyszerű és olcsó fogásokat, de az időigényes vagy különlegesebb alapanyagokat igénylő ünnepi ételek sem hiányoznak.
Munkám és családom révén az elmúlt 25 évben lehetőségem nyílt alaposan megismerni Olaszországot és az olaszok főzési, étkezési szokásait.
Annak idején fiatal lányként nagyon élveztem, hogy a nagymamakorú háziasszonyokból úgy kellett kihízelegni a féltve őrzött családi recepteket, nem szívesen osztották meg másokkal a titkos konyhai fortélyokat. Ma pedig gyakorlott háziasszonyként szívesen próbálom ki a dolgozó, kisgyerekes, tehát örökös időhiányban szenvedő anyák fantáziadús és gyorsan elkészíthető ételeit, amelyek inkább a fúziós konyhára emlékeztetnek, mintsem a hagyományos olasz ízvilágra.
Ebben a blogban a terjedelmes receptgyűjteményem egy-egy bevált, kipróbált darabját szeretném megosztani veletek.
Elsőként jöjjön a mindenki által kedvelt tiramisu!
Ez egy remek édesség, amit mindenki szeret, az elkészítése könnyű és gyors, elronthatatlan, az íze pedig friss és különleges, szóval igazi telitalálat, akár vendégváráshoz, akár egy hétköznapi vacsora után, ha egy kis nasira vágyunk.
Olaszországban a piskóta része otthon hagyományos 6-8 tojásos piskótából, étteremben általában babapiskótából készül. Köztes megoldás a kész tortalap, legnagyobb előnye, hogy az állaga pont jó lesz, nem lesz sem túl puha, sem pedig száraz.
Legutóbb vendégeknek készítettem és mivel idős rokonaim közül többen cukorbetegek, nem tettem bele túl sok cukrot.
Hozzávalók:
1 kerek piskótatorta (ha otthon sütöd, akkor várd meg míg kihűl és vágd el három lapba)
kb. 2 teáskanál azonnal oldódó kávépor
1 tojás sárgája
kb. 100 gr kristálycukor
2 zacskó vaníliás cukor
750 gr mascarpone
kb. 100 gr habtejszín
a szóráshoz édesítetlen kakaópor
a díszítéshez fehércsoki forgács
Elkészítése:
1, Készítettem egy bögre jó erős feketekávét, enyhén megédesítettem. (én tettem bele egy ek. rumot is, gyerekek nem voltak a vendégek között!!)
2, Egy nagy tálban habosra kevertem a tojássárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral, beletettem a mascarponét és az elektromos habverővel tovább keverve hozzáadtam annyi habtejszínt, hogy krémes, de sűrű, kenhető krém legyen.
3, Az alsó piskótalapot a tálalótálra tettem és egyenletesen meglocsoltam annyi kávéval, hogy mindenütt átitassa, különösen a széleken, mert nem jó, ha száraz marad.
4, Rákentem a krém harmadát és bőven megszórtam kakaóporral. (Ide nem jó a cukrozott kakaópor!)
5, Rátettem a második tortalapot. Meglocsoltam kávéval, rákentem a megmaradt krém felét és megszórtam kakaóporral.
6, Rátettem a harmadik tortalapot. Meglocsoltam a maradék kávéval, rákentem az összes krémet és megszórtam kakaóporral.
7, Végül egy kis fehércsoki forgáccsal díszítettem.
Az olaszok a konyhában is lazák, a recept nem szentírás, általában “fejből” főznek és sütnek. Kóstold meg a krémet, ha a te családod édesebben szereti, tegyél még hozzá cukrot, de elkészíthető édesítőszerrel is.
Garantáltan percek alatt elfogy!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: