Az olasz háziasszonyok, bár tényleg nagyon családcentrikusak, nem szeretnek órákig pepecselni a konyhában. ( a magyarok sem! ) A főállású családanyák is inkább a gyorsan elkészíthető ételeket szeretik, a dolgozni járó, örökké rohanó nők pedig hétköznap bele sem kezdenek a bonyolult ételekbe. A “komolyabb”, időigényesebb receptek ideje hétvégén, de leginkább az ünnepekkor jön el, amikor hajlandóak – akár a többi családtagot is bevonva- hosszabb időt eltölteni a főzéssel.
Nyáron különösen odafigyelnek arra, hogy az étel gyorsan és a lehető legkevesebb főzéssel készüljön. A déli részeken ilyenkor nem ritka a 38-40 fok, sokan például a sütőt nem is használják egészen szeptemberig.
Ma ismét egy gyors és könnyű receptet hoztam, amit országszerte számtalan változatban készítenek. Én most a tonhalas verziót mutatom meg.
Tonhalas tésztasaláta
Hozzávalók:
Bármilyen köretnek való (nagyobb szemű tészta) pl. penne, fusilli, kagyló, copfocska…stb.
1 doboz tonhal (a sós lében lévőt le kell csepegtetni, az olívaolajban eltett tonhal olaját tegyük félre az ízesítéshez)
Ízlés szerint nyersen ehető zöldségek: paradicsom, kaliforniai paprika, uborka (csemege vagy kovászos) olajbogyó, kukorica, kapribogyó, újhagyma, fokhagyma, továbbá mozzarella sajt és bazsalikom levelek. Másféle -esetleg maradék- párolt zöldség (borsó, répa) is mehet bele, lényeg, hogy szép színes legyen!
Az elkészítése roppant egyszerű.
1, A zöldségeket felaprítom (paprikát kockára, újhagymát karikára, paradicsomot cikkekre vágom ..stb.) és egy nagy tálba teszem. Belekeverem a sajtot is és sóval, borssal, bazsalikom levelekkel és kevés citromlével ízesítem.
2, A tésztát sós vízben nem túl puhára megfőzöm, leszűröm és meglocsolom kevés olajjal a tonhalkonzervből. (esetleg olívaolajjal)
3, Összekeverem a kockára vágott zöldségekkel és a tonhallal. Citromkarikákkal díszítve tálalom.
Langyosan is finom, de behűtve az igazi. Az olaszok nagy piknikezők, tésztasalátát ilyenkor biztosan visznek magukkal. Előre elkészíthető és melegben is hűsítő finomság!
A copfocska tészta mellett most egy gluténmentes változat is készült, penne tésztával.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: