Mi más is juthatna eszembe egy olyan napon, amikor kinn rekord meleg van és az ember csak hideg ételeket kíván?
A jégkása! Percek alatt készen van, csak azt kell megvárni, hogy megfagyjon.
Készülhet bármilyen gyümölcsből (citrom, narancs, grapefruit, dinnye a legkedveltebb) vagy kávéból, ami igazi klasszikus, még a fagylalt előtti időkből származik.
Szicíliában először vízből és cukorból szirupot főznek, ebbe keverik a kávét, lehűtik és azután fagyasztják.
Luisa néni szerint viszont nem kell ekkora ügyet csinálni a dologból, ő az egyszerűbb utat választotta. Igaza volt, az ő “receptjével” is pont ugyanolyan finom a végeredmény.
Elkészítés:
Gyengébb (hosszú) kávét készítünk, ízlés szerint édesítjük és hozzákeverünk 1 zacskó vaníliás cukrot is. Laposabb edényben a fagyasztóba tesszük és addig fagyasztjuk -időnként villával megkeverve- amíg a kásás állagot elérjük.
Olaszországban nagyobb kávés vagy kisebb vizespohárban, kiskanállal tálalják, esetleg tejszínhabbal a tetején.
Előre elkészíthető egy nagyobb adag is, elég tálalás előtt 10-15 perccel korábban kivenni a fagyasztóból, ha már kicsit megolvadt, kikanalazható a szükséges mennyiség.
Isteni ebéd után desszertként vagy délutáni kávézáshoz a teraszon!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: