olasz konyha

Sült cukkinis tészta

 

CIMG0009

 

A recept előtt néhány szót a mennyiségekről.

Sok-sok évvel ezelőtt miközben ellestem a recepteket, a háziasszonyok  (Olaszország bármely részén éltek is) a legritkább esetben használtak pontos mennyiségeket. Úgy főztek, ahogyan az anyukájuktól tanulták. Csak egy-egy süteménynél vették elő a kézzel írt receptet, de sokan még akkor sem. Ha rákérdeztem, ilyen válaszokat kaptam:

– Hát csak egy kicsit teszek bele!

vagy: -Pont annyit, hogy se túl sok, se túl kevés ne legyen.

esetleg: – Csak érzéssel lányom, érzéssel!

Kezdetben nem sokra mentem ezekkel a válaszokkal, de végül megértettem, hogy egyfelől takarékosak, másfelől leleményesek. Egy-egy alkotórészből annyit használnak, amennyi van, amennyi tegnapról maradt és persze ahogy a család szereti.

A következő étel különlegességét is a kényszer szülte, Maria nagyinak csak egész kevés parmezán sajtja maradt, de csak a főzés végén vette észre. Gondolt egyet és zsemlemorzsával pótolta a hiányzó mennyiséget!

Hozzávalók:

Spagetti, metélt vagy bármilyen köretnek való tészta (ami van otthon)

Cukkini (amennyit a család szeretne)

CIMG0003

Olaj

Fokhagyma (se túl sok, se túl kevés ne legyen)

Parmezán sajt

Zsemlemorzsa

Só, bors, kakukkfű  (Csak érzéssel lányom, érzéssel! :))

Elkészítés:

1, Egy serpenyőben 2-3 ek. olajon közepes tűzön megpároljuk-sütjük a karikára vágott cukkinit. (először üvegesre párolódik, de tovább kell sütni, egészen le kell pirítani) Látványnak nem olyan szép, de az ízét ez adja!!

CIMG0006 Ez még csak puha, de nem sült!

CIMG0007    Így az igazi!!

A cukkinit sózom, borsozom és a sütés vége felé hozzáadok egy gerezd szétnyomkodott fokhagymát.

2, Amíg a cukkini sül, szárazon megpirítok kb. 2 ek. zsemlemorzsát. Ha kihűlt belekeverem a szintén 2 ek. reszelt parmezánt és a kakukkfüvet, picit megsózom.

CIMG0005

3, Közben a tésztát is kifőzöm. Leszűröm és beleteszem a serpenyőbe a cukkini mellé, így a tészta szépen felveszi a maradék – sütés közben zöld színűvé vált- olajat. Rászórom a zsemlemorzsás keveréket és tálalom.

Ha a tányéron egy kicsit “száraznak” látod meglocsolhatod egy kevés olívaolajjal is.

Különleges ízű, könnyen elkészíthető tészta.

 

 

 

Címkék: ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!