A recept előtt néhány szót a mennyiségekről.
Sok-sok évvel ezelőtt miközben ellestem a recepteket, a háziasszonyok (Olaszország bármely részén éltek is) a legritkább esetben használtak pontos mennyiségeket. Úgy főztek, ahogyan az anyukájuktól tanulták. Csak egy-egy süteménynél vették elő a kézzel írt receptet, de sokan még akkor sem. Ha rákérdeztem, ilyen válaszokat kaptam:
– Hát csak egy kicsit teszek bele!
vagy: -Pont annyit, hogy se túl sok, se túl kevés ne legyen.
esetleg: – Csak érzéssel lányom, érzéssel!
Kezdetben nem sokra mentem ezekkel a válaszokkal, de végül megértettem, hogy egyfelől takarékosak, másfelől leleményesek. Egy-egy alkotórészből annyit használnak, amennyi van, amennyi tegnapról maradt és persze ahogy a család szereti.
A következő étel különlegességét is a kényszer szülte, Maria nagyinak csak egész kevés parmezán sajtja maradt, de csak a főzés végén vette észre. Gondolt egyet és zsemlemorzsával pótolta a hiányzó mennyiséget!
Hozzávalók:
Spagetti, metélt vagy bármilyen köretnek való tészta (ami van otthon)
Cukkini (amennyit a család szeretne)
Olaj
Fokhagyma (se túl sok, se túl kevés ne legyen)
Parmezán sajt
Zsemlemorzsa
Só, bors, kakukkfű (Csak érzéssel lányom, érzéssel! :))
Elkészítés:
1, Egy serpenyőben 2-3 ek. olajon közepes tűzön megpároljuk-sütjük a karikára vágott cukkinit. (először üvegesre párolódik, de tovább kell sütni, egészen le kell pirítani) Látványnak nem olyan szép, de az ízét ez adja!!
A cukkinit sózom, borsozom és a sütés vége felé hozzáadok egy gerezd szétnyomkodott fokhagymát.
2, Amíg a cukkini sül, szárazon megpirítok kb. 2 ek. zsemlemorzsát. Ha kihűlt belekeverem a szintén 2 ek. reszelt parmezánt és a kakukkfüvet, picit megsózom.
3, Közben a tésztát is kifőzöm. Leszűröm és beleteszem a serpenyőbe a cukkini mellé, így a tészta szépen felveszi a maradék – sütés közben zöld színűvé vált- olajat. Rászórom a zsemlemorzsás keveréket és tálalom.
Ha a tányéron egy kicsit “száraznak” látod meglocsolhatod egy kevés olívaolajjal is.
Különleges ízű, könnyen elkészíthető tészta.