Az étkezésekről…
Nem okozok nagy meglepetést azzal, hogy az olaszok is a reggelivel kezdik a napot. 🙂
A mi gazdag reggelinkkel ellentétben ők reggel csak kávét (kapuccsinót, kakaót) isznak és valamilyen édességet esznek mellé. Az édesség lehet a klasszikus cornetto, azaz ahoyg mi ismerjük: croissan, üresen vagy töltve lekvárral, vanília vagy csoki krémmel, de lehet lekváros vagy nutellás kétszersült, illetve valamilyen kekszféle.
A mai recept, megint csak gyors, egyszerű és tuti befutó: a kávés keksz
Hozzávalók:
1 dl napraforgó olaj
10 dkg kristálycukor
1 tojás
1 vaníliás cukor
2 teáskanál instant kávé (gyerekeknek koffeinmentes)
2 teáskanál kakaópor (ez cukrozott is lehet)
20 dkg liszt
1 kávéskanál sütőpor
Elkészítése:
1, Egy tálban keverd habosra a tojást a cukorral és a vaníliás cukorral.
2, Add hozzá a kávét, kakaót. Keverd bele az olajat is.
3, Fakanállal kevergetve add hozzá a lisztet és a sütőport.
4, Kézzel gyúrd össze a tésztát, ekkor látványra még nem túl bizalomgerjesztő:
5, Formázz belőle egy kb. 5-6 cm átmérőjű hengert, vágd lehetőleg egyforma, nagyjából 1 centis szeletekre.
6, A szeleteket fektesd sütőpapíros tepsibe és süsd kb. 10-12 percig.
Én légkeveréses sütőben 175-180 fokon sütöttem. Akkor van készen, ha már kezd barnulni a széle, de még puha. (úgy tűnik, mintha még nyers lenne)
7, Tedd a sütiket tortarácsra és várd meg amíg kihűlnek.
Ha jól csináltad, a sütik puhák és omlósak. Ha túl kemény és ropogós, akkor túl lettek sütve, legközelebb egy picit hamarabb kell kivenni őket a sütőből.
Gyorsasága miatt reggelire is megsütheted, a gyerekek imádni fogják (este keverd be a tésztát, reggel csak meg kell sütni), de váratlan vendégek esetén is bevethető!
Kommentek