Nem, nincs itt!
Az olasz nők ugyanúgy szívesen használnak félkész, sőt készételeket is, mint mi magyarok, részben időhiány, részben az egyszerűség kedvéért.
Rengeteg hagyományos étel főzési ideje nagyon hosszú – ezekre már senkinek nincs ideje – vagy olyan speciális eszközt/ konyhatechnikát igényel, amivel a mai háziasszonyok már nem tudnak mit kezdeni.
Példákat is mondok:
A hagyományos paradicsomszószt hámozott, paszírozott paradicsomból, hosszú ideig főzik, mert különben savanykás marad az íze. A tésztát sem otthon gyúrják, a polentát órákig kellene kevergetni vaslábosban, sok egytálételételhez pedig szabad tűzre és cserépedényre lenne szükség.
Ahogy a nők elkezdtek nagyobb számban munkába állni, úgy kezdte meg az élelmiszeripar a félkész/készételek fejlesztését és gyártását. Ezek ma már igazán kiváló minőségűek, nincs műízük, majdnem egyenértékűek a friss ételekkel.
A száraztészta az alap, de sok helyen – akár erre specializálódott kis boltokban – kapható friss tészta tálcás csomagolásban. ( pl. tortellini, ravioli, gnocchi is!) Kész tésztaszószt mindenféle ízesítéssel árulnak, de sok háziasszony üveges paszírozott paradicsomból főzi a sugo-t.
Zöldségeket – a fagyasztott mellett – frissen, előkészítve (mosva, hámozva, darabolva) vagy félkészen grillezve, előfőzve is lehet kapni. Fagyasztott zöldségkeverék minestone-hoz számtalan variációban áll rendelkezésre, másként nem is lehetne 10-15 féle zöldségből 5-8 dekát venni, megtisztítani, megfőzni, pedig a sűrű zöldségleves annál finomabb, minél többféle zöldségből áll.( fagyasztott grillezett padlizsánt/cukkinit, minestrone keveréket kapni már itthon is!!)
Arról nem beszélve, hogy kinek áll folyamatosan rendelkezésére modjuk 1 dl hús alaplé? Egy éttermi séfnek biztosan, de otthon egészen biztos, hogy leveskockából fogom megcsinálni!
A hentesnél külön részlegen árulják a friss, tehát nem fagyasztott, panírozott, töltött és egyéb módon előkészített húsféléket és halakat. Az egyik korábbi receptemben szereplő hústekercset is először egy hentesnél vettük.
Ezek a dolgok nagyban megkönnyítik a munkából hazaérő nők dolgát, ezért szívesen használják és én sem érzem tragédiának ha időnként bevetünk egy félkész ételt.
Ilyen a mai vacsora is: félkész padlizsános ravioli
A töltött tésztaféléket háromféleképpen tálalják:
1, húslevesben kifőzve és reszelt sajttal megszórva (húsos, sonkás, sajtos, gombás, zöldséges…stb. tészták)
2, paradicsomszószban és reszelt sajttal megszórva (húsos, sonkás, sajtos, gombás..stb. tészták)
3, főzőtejszínnel meglocsolva és reszelt sajttal megszórva (leginkább a spenótos/túrós, illetve a sütőtökös tésztát tálalják így, de persze a többit is lehet)
Mi most a húsleves mellett döntöttünk, de mindegyiket érdemes kipróbálni, igazán különleges ízkombinációkat lehet létrehozni:)
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: