Egy könnyebb alternatíva, ha már unjátok a hagyományos rakott krumplit.
Hozzávalók egy 24 cm-es kerek formához:
3-4 nagyobb darab burgonya
kb. 10 dkg füstölt lazac
újhagyma
kb. 15 db olívabogyó
1 doboz főzőtejszín
2 tojás
1/2 dl tej
só, bors, petrezselyem, fokhagyma, kapor, zsemlemorzsa
Elkészítése:
1, A karikára vágott krumplit sós vízben félig megfőzöm.
2, A sütőforma alját kikenem vajjal és beszórom zsemlemorzsával. Az aljára teszem a krumpli felét.
3, Rászórom a karikára vágott újhagymát, az olívabogyókat és a csíkokra vágott füstölt lazacot. Csinosan elrendezem a tetején a többi krumplit.
4, Elkészítem az öntetet: Felverek 2 tojást, belekeverem a tejszínt és a tejet, sózom, borsozom és ízesítem fokhagymával, petrezselyemmel és kevés kaporral.
5, Ráöntöm a krumplira, a konyhapulthoz ütögetem (finoman) az edényt, hogy a tojásos tejszínből mindenhova jusson.
6, A tetejét is megszórom zsemlemorzsával és 180 fokon aranyszínűre sütöm.
Tortaszerűen szeletelni csak akkor lehet, ha egy kicsit már kihűlt, forrón még szétesik. Egy adag zöld salátát és egy kis tejfölt szoktam mellé kínálni.
Az olaszok nem ismerik azt az íratlan szabályt, hogy egyszerre csak egyféle szénhidrátot eszünk, úgyhogy két szelet kenyér közé téve (paradicsomkarikákkal) szendvicsként is fogyasztják. Ez a fajta szendvics, mivel a rakott krumpli hidegen is finom, főleg házon kívüli étkezésként népszerű, mint pl. munkahelyi ebéd vagy kockára vágva, mint piknik (party) falatkák.
Érdemes így is kipróbálni!
Kommentek