Abruzzo tartomány Olaszország kellős közepén helyezkedik el, magas hegyekkel és mesés tengerparttal büszkélkedhet.
Konyháját az egyszerű, letisztult ízek jellemzik. Földrajzi változatossága miatt a halat és tenger gyümölcseit éppúgy kedvelik, mint a hegyvidékre jellemző bárányételeket vagy a juhsajtot. Különleges terménye a fekete lencse, a szarvasgomba és a sáfrány.
A következő receptnek is a sáfrány a főszereplője, ezt leszámítva a magyaros ízvilághoz is közelálló levesről van szó.
Hozzávalók: 4 személyre
4-5 szem közepes méretű burgonya
1/2 fej vöröshagyma, fokhagyma
1 liter húsleves,
sáfrány, olíva olaj
kb. 5-10 dkg gorgonzola sajt (lehet másmilyen is, lényeg, hogy markáns ízű kék sajt legyen)
Elkészítése:
1, Kevés olajon üvegesre párolom a kockára vágott vöröshagymát.
2, Ráteszem a kockára vágott burgonyát, felöntöm húslevessel (kockából) és beleteszem a zúzott fokhagymát.
3, Beleszóróm a sáfrányt és a burgonyát puhára főzőm.
4, Ha a krumpli már puha, belemorzsolom a sajtot is.
5, Végül botmixerrel pürésítem a levest. Tálaláskor apróra vágott petrezselyemmel díszítem.
Selymes, krémes, bársonyos és nagyon finom!
Kommentek