A húsos töltelékkel készült, panírozott olívabogyó az egyik kedvenc csemegém, amit sokáig csak az olaszországi utak alatt volt módomban eszegetni. Ott minden nagyobb élelmiszerüzletben lehet kapni fagyasztva, frissen (konyhakész állapotban), sőt megsütve, forrón is! Szerencsére fagyasztva már itthon is kapható, a neve olive ascolane.
Ez a különlegesség Marche tartományból, Ascoli környékéről származik, de már az egész országban elterjedt és kedvelt finomság, amit leginkább előételként szolgálnak fel.
Én most könnyű ebédnek készítettem el, egy gyors “őszies” salátával.
Hozzávalók:
fagyasztott töltött-panírozott olívabogyó
A salátához:
valamilyen zöldsaláta, de lehet többféle vegyesen is
koktélparadicsom
szőlő (lehetőleg mag nélküli)
parmezán sajt
só, fokhagymás olívaolaj, balzsamecet
Elkészítése:
1, Az olívabogyókat forró olajban pár perc alatt kisütöm, papírtörlőre szedem, hogy a felesleges olajat felitassam róluk.
2, Amíg hűlnek, egy tálba teszem a salátát, a félbevágott koktélparadicsomokat és a szintén félbevágott, esetleg kimagozott szőlőt. Rászórom a reszelt parmezán sajtot.
3, Picit megsózom, meglocsolom egy kevés fokhagymás olajjal és 1-2 kk. balzsamecettel.
A fokhagymás olaj úgy készül, hogy a fokhagyma-nyomón átpaszírozott fokhagymát olívaolajba teszem és enyhén megsózóm. Letakart pohárban vagy befőttesüvegben tartom a hűtőben. Akkor nagyon hasznos, ha az ételnek jót tesz egy kis fokhagyma íz, de magát a fokhagymát nem “bírja el”. Mint ez a zsenge ízű saláta. 🙂
Ünnepekkor különleges előétel lehet, de váratlan vendégek esetén is pár perc alatt tudunk készíteni valami nem megszokott harapnivalót.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: