Egyszerű sült csirke, mégsem a megszokott ízek, a citrom és gomba kombinációtól üde és könnyed lesz.
Hozzávalók:
csirke felsőcomb
olaj, só, bors, újhagyma
citromlé és méz
A polentához:
kukoricadara vagy előfőzött polenta/puliszka dara
esetleg reszelt sajt
gomba
tejszín
olaj, só, bors, fokhagymás olaj, petrezselyem
Elkészítése:
1, A bőrétől megfosztott csirkecombokat a karikára vágott újhagymával kevés olajon pirítani kezdem. Sózom és borsozom. Amikor már kifehéredett a hús, ráöntöm egy egész citrom kifacsart levét, lefedem és saját levében puhára párolom.
2, Ha teljesen megpuhult és elfőtt a leve, a húsra csorgatok egy mokkáskanál mézet és a serpenyőt mozgatva pirosra sütöm.
3, Amíg a hús párolódik, egy kisebb serpenyőbe olajat teszek, rádobom a hagymát, majd a szeletekre vágott gombát, sózom, borsozom és beleteszek egy kávéskanálnyit a fokhagymás olajból.
A fokhagymás olaj készítése: a fokhagyma-nyomón átpaszírozott 4-5 nagyobb fokhagyma gerezdet kb. fél dl olívaolajba keverem és picit megsózom. Most egy ágacska rozmaringot is tettem bele. Kis befőttes üvegben a hűtőben sokáig eláll. Fokhagymás olajból érdemes egyszerre többet készíteni, így nem kell minden alkalommal mosogatni a fokhagyma-nyomót és ha egy ételhez csak a fokhagyma zamatára van szükség, elég csak az olajból egy kicsit kivenni, az ételt ízesíti, de a fokhagyma szaga nélkül.
4, Ha a gomba megpuhult, meglocsolom főzőtejszínnel és beleszórok egy kis petrezselymet.
5, A polentához vizet forralok, megsózom és vékony sugárban beleszórom a kukoricadarát. Folytonos keverés mellett tejbegríz sűrűségűre főzöm. (az előfőzött daránál ez csak 1-2 perc, a hagyományost tovább kell főzni, míg megpuhul)
Tálalás: A mélytányér aljára öntöm a polentát, amibe bele lehet keverni egy kis reszelt sajtot is. Ráfektetem a csirkecombot és melléteszem a gombás szószt. Díszítésként megszórom petrezselyem levelekkel.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: