olasz konyha

Az igazi nápolyi pizza – Campania

CIMG0018

Az igazi olasz pizzát az “olaszos”-tól általában az különbözteti meg, hogy nincs mindenfélével telepakolva.

Az olasz pizzák a magyarhoz képest kifejezetten szegényesek, már ami a feltéteket illeti.

Nápolyban isteni pizzát lehet kapni két egyszerű feltéttel: paszírozott paradicsommal és mozzarella sajttal. Szerintük minden más felesleges!

Hozzávalók:

A pizzatásztából érdemes egyszerre nagyobb adagot készíteni, mert remekül fagyasztható.

Ez az “előírás szerinti”, eredeti recept, de persze sok múlik a búzaliszt minőségén, sikértartalmán…stb. ezért ez sem szentírás.

1/2 kg liszthez, 1 adag élesztő ( 1 zacskó szárított élesztő), kb. 1 teáskanál só, 2 teáskanál olívaolaj és kb. 3,75  deciliter langyos víz.

Én még teszek bele egy csipet cukrot és egy kis oregano-t.

Régebben kézzel dagasztottam a tésztát, de aztán vettünk egy kenyérsütő gépet és azóta a dagasztó programot használom. Így egyszerűbb és gyorsabb.

CIMG0002

Elkészítése:

1, Kézzel vagy géppel tésztát gyúrok a hozzávalókból. Fényesre, simára kidolgozom, langyos helyen duplájára kelesztem.

CIMG0004

2, Lisztezett deszkán kinyújtom (olyan vastagra, ahogy a család szereti), aztán a sütőformában kézzel igazgatom a helyére.  Az eredeti nápolyi pizza egészen vékony, a széle kívül ropogós, belül puha, a közepe szinte papír vékonyságú.CIMG0012

3, A tetejére enyhén megsózótt paszírozott paradicsomot kenek, felkockázott mozzarella sajtot szórok és meglocsolom olívaolajjal.

CIMG0013

A paszírozott paradicsom (passata) nyers, nincs megfőzve, se fűszerezve. Persze tehetünk rá valamilyen kész szószt is, de az már nem az eredeti nápolyi pizza lesz 🙂

4, Fatüzelésű kemencében sütve lenne az igazi, de hagyományos sütőben sütve is isteni. Magas hőmérsékleten készre sütöm.

CIMG0015

Másik módszer, ha serpenyőben olaj nélkül megsütjük az alját, aztán a sütő grill funkciójával felülről sütve készre sütjük. (ezt a módszert csak vékonyra nyújtott tésztával érdemes kipróbálni, a vastag tészta nem fog átsülni!

Stílusosan pizzatányéron tálalom, bazsalikom levelekkel díszítve.

CIMG0014

Ez pedig egy olívabogyóval felturbózott változat, kiskorú kérésére trappista sajttal.

CIMG0022

 

Címkék: , ,

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!