olasz konyha

Házi hamburger-a tuti befutó

    CIMG0051 

Olaszországban – persze a nagyvárosokat leszámítva – a hamburgeres gyorséttermek nem lettek túl népszerűek. Ennek több oka is van, az egyik, hogy az ízviláguk eléggé messze esik az “átlag olasz” ízlésétől. Ahol friss alapanyagokból  és egészségesen főznek, ott a gyorséttermi ételeket unalmasnak, ízetlennek találják.

Másik ok, hogy náluk régóta működnek hagyományos “gyorséttermek”, amit rosticceria-nak hívnak. Itt általában pizzatészta vagy leveles tészta alapú, hússal, hallal és zöldségekkel töltött, százféleképpen elkészített ételeket árulnak, amiket rendszerint papírtálcán vagy dobozban adnak. Sok üzlet előtt asztalok, padok vannak, ahol meg lehet enni az ételt, de sokan elviszik és menet közben vagy az autóban fogyasztják el. Természetesen adnak hozzá szalvétát is, akár a hamburgeresek. Az ételek mindig frissek és helyi alapanyagokból készülnek, laktatóak, ráadásul baráti áron, én nem csodálom, hogy ritkán fanyalodnak a gyorséttermi hamburgerre.

Az otthon készült viszont egészen más!

A húspogácsát rendszerint “könnyebb” húsból, pulykából vagy bárányból sütik és hagyományos zsemlében tálalják.

Hozzávalók:

darált pulyka vagy bárányhús (én pulykából készítettem)

tojás

zsemlemorzsa

só, bors, fokhagyma, olasz fűszerkeverék

sajt

saláta

paradicsom

ketchup

esetleg: bacon, olívabogyó, hagymakarika, uborka…stb.

zsemlék

 CIMG0045

Elkészítése:

1, Kb. fél kiló húst összekeverek 1 egész tojással, a fűszerekkel, fokhagymával, sóval, borssal és annyi zsemlemorzsával, hogy formázható, de meglehetősen lágy masszát kapjak.

2, Gombócokat formázok a húsból és olajat melegítek.

CIMG0006

3, Az ellapított gombócokat kisütöm.

CIMG0046

A sütőlapn maradt zsírban a félbevágott zsömléket is megpirítom.

CIMG0047

4, A szokásos módon tálalom: a zsemlére kevés ketchupot teszek, rá a húst, tetejére a sajtot, bacont és a zöldségeket ízlés szerint (saláta, paradicsom, uborka…) Végül még egy kis ketchup, a zsemle teteje és készen is van.

CIMG0050

Percek alatt elkészül, sokkal finomabb, egészségesebb és olcsóbb, mint a gyorséttermi, gyerekekkel pedig különösen jó móka az elkészítése, lelkesen pakolják bele a zöldségeket és meg is eszik az utolsó falatig!

 

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!