Látványos, de időigényes étel. Amiért mégis szeretem, az az, hogy percek alatt össze lehet állítani, aztán csak a sütőre kell időnként ránézni.
Hozzávalók:
egész, csont nélküli sertéslapocka (kb. 2 kiló)
fokhagyma
burgonya
lilahagyma
olaj, sertés fűszerkeverék, babérlevél
a morzsához: zsemlemorzsa, bazsalikom, fokhagyma, reszelt parmezán sajt, bors, szardella filé (ez utóbbi elhagyható)
Elkészítése:
1, A megmosott lapockát több helyen egy hegyes késsel megszurkálom és a lyukakba megtisztított fokhagyma gerezdeket dugok. A fűszerkeverékkel alaposan bedörzsölöm. Ezután egy nagy tepsibe teszem, kevés olajat és vizet öntök alá, beleszórom a babérlevelet, alufóliával szorosan lezárom a tepsit és kb. 160-170 fokon sütni kezdem.
2, Kb. egy óra elteltével mellészórom a hámozott, nagyobb kockákra vágott krumplit és a negyedekbe vágott lilahagymát. Visszateszem az alufóliát és újabb másfél órát sütöm.
3, Közben elkészítem a morzsát: a bazsalikomot apróra vágom, a fokhagymát és a szardellát késsel elkaparom, majd összekeverem a többi hozzávalóval.
4, Leveszem a fóliát húsról, rászórom a morzsát és visszateszem a magasabb hőfokra állított sütőbe annyi időre, hogy a morzsa megpiruljon és a hús is szép színt kapjon. (180 fok)
Mi úgy szeretjük, ha a húsra ropogós kéreg sül, de persze ennél világosabbra is lehet készíteni. A hús ekkorra már olyan omlós és puha, hogy alig kell szeletelni, szinte magától szétesik. A velesült krmplival és hagymával tálalom, meglocsolva egy kis szafttal.
Persze két kiló hús sok egy evésre, a többit vacsorára, salátának elkészítve, szendvicsbe hidegen ..stb. lehet a családnak kínálni, holnap ilyen “újrahasznosított” ételeket fogok megosztani Veletek.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: