olasz konyha

Sült sertéslapocka, velesült krumpli-hagyma körettel

CIMG0011

Látványos, de időigényes étel. Amiért mégis szeretem, az az, hogy percek alatt össze lehet állítani, aztán csak a sütőre kell időnként ránézni.

Hozzávalók:

egész, csont nélküli sertéslapocka (kb. 2 kiló)

fokhagyma

burgonya

lilahagyma

olaj, sertés fűszerkeverék, babérlevél

a morzsához: zsemlemorzsa, bazsalikom, fokhagyma, reszelt parmezán sajt, bors, szardella filé (ez utóbbi elhagyható)

 

Elkészítése:

1, A megmosott lapockát több helyen egy hegyes késsel megszurkálom és a lyukakba megtisztított fokhagyma gerezdeket dugok. A fűszerkeverékkel alaposan bedörzsölöm. Ezután egy nagy tepsibe teszem, kevés olajat és vizet öntök alá, beleszórom a babérlevelet, alufóliával szorosan lezárom a tepsit és kb. 160-170 fokon sütni kezdem.

CIMG0030

2, Kb. egy óra elteltével mellészórom a hámozott, nagyobb kockákra vágott krumplit és a negyedekbe vágott lilahagymát. Visszateszem az alufóliát és újabb másfél órát sütöm.

CIMG0002

3, Közben elkészítem a morzsát: a bazsalikomot apróra vágom, a fokhagymát és a szardellát késsel elkaparom, majd összekeverem a többi hozzávalóval.

CIMG0003

4, Leveszem a fóliát húsról, rászórom a morzsát és visszateszem a magasabb hőfokra állított sütőbe annyi időre, hogy a morzsa megpiruljon és a hús is szép színt kapjon. (180 fok)

CIMG0008

Mi úgy szeretjük, ha a húsra ropogós kéreg sül, de persze ennél világosabbra is lehet készíteni. A hús ekkorra már olyan omlós és puha, hogy alig kell szeletelni, szinte magától szétesik. A velesült krmplival és hagymával tálalom, meglocsolva egy kis szafttal.

Persze két kiló hús sok egy evésre, a többit vacsorára, salátának elkészítve, szendvicsbe hidegen ..stb. lehet a családnak kínálni, holnap ilyen “újrahasznosított” ételeket fogok megosztani Veletek.

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!