Mint általában az olasz levesek, ez a leves is sűrű, de rántás nélkül készül, ezért könnyű és friss ízű.
Az elkészítése sem bonyolult, a házi gnocchi pedig különlegessé teszi.
Hozzávalók:
fejtett bab
sárgarépa
lilahagyma, fokhagyma
pörkölt-ízesítő kocka
só, bors, olaj, a díszítéshez petrezselyem
A gnocchi-hoz:
burgonya
liszt
tojás
só
Elkészítése:
1, Kevés olajon megfonnyasztom az összevágott lilahagymát.
2, Ráteszem a babot, a negyedekbe vágott sárgarépát és felöntöm vízzel.
3, Fűszerezem fokhagymával, sóval, borssal és a pörkölt kockával, amitől szép színt is kap.
4, Lefedve addig főzöm, amíg a bab megpuhul.
5, Közben héjában megfőzöm a krumplit. Még forrón áttöröm és hűlni hagyom.
6, Picit megsózom, beleütök egy tojást és annyi lisztet adok hozzá, hogy rugalmas, de nem túl lágy tésztát kapjak.
(Kezdő háziasszonyoknak azt javaslom, hogy a kész tésztából még formázás előtt dobjanak egy kis darabot a levesbe. Néhány percnyi főzés után ki kell venni a levesből és ellenőrizni az állagát, illetve meg kell kóstolni, hogy elég sós legyen.)
7, Ha a tészta állaga megfelelő, hosszú, kb. 2 centi vastag kukacokat sodrok belőle. Éles késsel egy centis csíkokra vágom.
8, Megformázom a gnocchi gombócokat: Egy villa fején határozott mozdulattal átgördítem a tésztát, ez adja a gnocchi jellegzetes mintázatát.
Lehet, hogy elsőre nem lesz tökéletes, de ez nem baj, annyi a lényeg, hogy a tésztán legyen némi csíkozás.
9, A kész gnocchi-t kevés liszttel megszórom.
10, Ha a bab megpuhult beleszórom a tésztát a forrásban lévő levesbe és pár perc alatt puhára főzöm.
11, Petrezselyemmel megszórva tálalom.
Olcsó, egyszerűen elkészíthető, a házi gnocchi-tól mégis különleges étel!