Bableves házi gnocchi-val

Mint általában az olasz levesek, ez a leves is sűrű, de rántás nélkül készül, ezért könnyű és friss ízű.

Az elkészítése sem bonyolult, a házi gnocchi pedig különlegessé teszi.

Hozzávalók:

fejtett bab

sárgarépa

lilahagyma, fokhagyma

pörkölt-ízesítő kocka

só, bors, olaj, a díszítéshez petrezselyem

A gnocchi-hoz:

burgonya

liszt

tojás

Elkészítése:

1, Kevés olajon megfonnyasztom az összevágott lilahagymát.

2, Ráteszem a babot, a negyedekbe vágott sárgarépát és felöntöm vízzel.

3, Fűszerezem fokhagymával, sóval, borssal és a pörkölt kockával, amitől szép színt is kap.

4, Lefedve addig főzöm, amíg a bab megpuhul.

5, Közben héjában megfőzöm a krumplit. Még forrón áttöröm és hűlni hagyom.

6, Picit megsózom, beleütök egy tojást és annyi lisztet adok hozzá, hogy rugalmas, de nem túl lágy tésztát kapjak.

(Kezdő háziasszonyoknak azt javaslom, hogy a kész tésztából még formázás előtt dobjanak egy kis darabot a levesbe. Néhány percnyi főzés után ki kell venni a levesből és ellenőrizni az állagát, illetve meg kell kóstolni, hogy elég sós legyen.)

7, Ha a tészta állaga megfelelő, hosszú, kb. 2 centi vastag kukacokat sodrok belőle. Éles késsel egy centis csíkokra vágom.

8, Megformázom a gnocchi gombócokat: Egy villa fején határozott mozdulattal átgördítem a tésztát, ez adja a gnocchi jellegzetes mintázatát.

Lehet, hogy elsőre nem lesz tökéletes, de ez nem baj, annyi a lényeg, hogy a tésztán legyen némi csíkozás.

9, A kész gnocchi-t kevés liszttel megszórom.

10, Ha a bab megpuhult beleszórom a tésztát a forrásban lévő levesbe és pár perc alatt puhára főzöm.

11, Petrezselyemmel megszórva tálalom.

Olcsó, egyszerűen elkészíthető, a házi gnocchi-tól mégis különleges étel!

Címkék: , ,
Tovább a blogra »