olasz konyha

Halottak napjára – Holtak kenyere

CIMG0007

Általában az olasz emberek mélyen vallásosak, ugyanakkor borzasztóan babonásak is.

Rengeteg furcsa szokást őriznek, amelyekkel a szerencsét próbálják bevonzani, illetve amivel a balszerencsét tartják távol. Halottak napja a babonás emberek számára különösen fontos, úgy tartják, hogy a “jól tartott” halott segíti a háziakat, míg az elégedetlen egy évig fogja bosszantani őket.

Ezért sütivel kedveskednek neki, halvány “csontszínű” és márványos tésztából sütnek kekszet, amiből vagy kis nudlikat vagy csontokat formáznak.

Olaszország különböző részein más-más neve van a sütinek, de a recept nagyjából ugyanaz. Van ahol tej helyett borral készül vagy egész tojás helyett, csak a fehérjét teszik bele.

A nudli alakút Holtak kenyerének, Holtak babjának vagy Holtak eledelének nevezik, a formázott süti neve: Holtak csontja. Ezt lábszárcsont alakúra készítik (mint a kutyakeksz) vagy hosszú, lapos rudakat készítenek, ami a bordákat szimbolizálja.

Hozzávalók:

20 dkg őrölt mandula

15 dkg kristálycukor

15 dkg liszt

1 tojás

egy kiskanál fahéj + egy kevés őrölt szegfűszeg vagy mézeskalács fűszerkeverék

tej

kakaópor (nem cukrozott)

A tálaláshoz porcukor

 

Elkészítése:

A recept végtelenül egyszerű: a száraz anyagokat összekeverem, beleütöm a tojást is és annyi tejjel keverem össze, (apránként adagolva) hogy formázható tésztát kapjak. A tésztát megfelezem és az egyik felébe kakaóport keverek. Nem kell tökéletesen elkeverni, jobb ha egy kicsit márványos marad.

A “bab”-hoz vékony rudat sodrok és ujjnyi darabokra vágom, a csontokat pedig kézzel formázom meg. Olaszországban kiszúró formát is lehet kapni, nekem sajnos nincs, de nem baj, ha nem tökéletes, a lényegen nem változtat.

CIMG0001

Kb. 175 fokos sütőben 15 percig sütöm, ne piruljon meg, épp csak ne legyen nyers. A forró süti puha, ha kihűl kicsit úgy viselkedik, mint a mézeskalács, kívül ropogós lesz, belül puha. “Csontszerűnek” kell lennie, akkor jó, ha fakó és törékenynek tűnik. Porcukorral megszórva szokták kínálni.

A magyar ízléshez képest nem túl édes, ha valaki édesebben szereti, tehet még bele egy kis cukrot.

Az olaszok reggelire vagy uzsonnára eszik, kávéval, kapuccsínóval, a gyerekek tejjel, a felnőttek musttal vagy borral. Az italba bele is mártogatják, így a süti megszívja magát egy kis folyadékkal. Ez Olaszországban nem neveletlenség, én nagyon viccesnek találtam, ahogy “beáztatják” a sütit pl. a borba.

Holtak eledelét szinte minden háznál sütnek, de cukrászdában is lehet kapni, lényeg, hogy elsején ott is asztalra kerül, ahol nem hisznek a babonában vagy nem is tudják, hogy honnan ered ez a szokás.

CIMG0004

 

 

 

Címkék: ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!