Azaz risotto hegyen-völgyön….vagyis hegyen és tengeren. Az ilyen ételek közös jellemzője, hogy egy jellegzetesen hegyvidéki alapanyag, általában a gomba, tengeri herkentyűkkel vagy halakkal találkozik az ételben.
Hozzávalók:
párolt rizs
gomba
borsó
olaj, só, bors
vöröshagyma, fokhagyma
petrezselyem
tenger gyümölcsei vegyesen
főzőtejszín
(esetleg reszelt sajt)
Elkészítése:
1, A kockára vágott vöröshagymát kevés olajon megfuttatom, ráteszem az összevágott gombát, sózom és borsozom.
2, Ráteszem a fagyasztott borsót és zúzott fokhagymával ízesítem.
3, Közben a rizsből a szokásos módon, sima párolt rizst főzök. (víz és leveskocka)
4, Ha a borsó már puha, a szószba keverem a fagyasztott tenger gyümölcsei koktélt és az egészet puhára főzöm.
5, A szószba keverek annyi a főzőtejszínt, hogy krémes, de ne túl híg legyen és megszórom petrezselyemmel.
Tálaláskor tehetünk párolt rizst a tányér aljára (levesestányér!) és a tetejére a tejszínes mártást vagy össze is keverhetjük a rizzsel, ahogy a család jobban szereti. Petrezselyemmel és tejszínnel díszítem.
Reszelt sajt ebben az esetben hagyományosan nem jár hozzá, de én nem vagyok ennyire szigorú, aki kér, az kaphat a tetejére sajtot is!
Kommentek