Az édeskömény nálunk még nem túl népszerű zöldség, korábban szinte csak a tea formában volt ismert, a kisbabák hasfájására ajánlották a magjából készült teát.
Nem véletlenül, mivel a zellerfélék családjába tartozó édeskömény gumó, akár nyersen, akár párolva vagy sütve, kiváló étvágyjavító, emésztést segítő zöldség. Édeskés íze az ánizséra emlékeztet.
Az almás édesköménysaláta önmagában is finom, de bármilyen húsétel vagy hal mellé köretnek is nagyszerű. Klasszikus párosítás a csőben sült édeskömény malacsülttel.
Hozzávalók:
édeskömény gumó
savanykás ízű, zöld alma
só, olívaolaj, citromlé
balzsamecet
Elkészítése:
1, Tisztítsuk meg az édesköményt: vágjuk le a tetejét és az alját, ha a külső levelei barnásak vagy szárazak, akkor azokat is szedjük le. Általában a kerekebbek finomabbak, mint a hosszúkás formák, amik fásabbak lehetnek. A kaporra emlékeztető levélkéket tegyük félre a díszítéshez.
2, A megtisztított édesköményt és a kicsumázott almát vágjuk vékony szeletekre.
3, Tegyük egy tálba és ízesítsük: sóval, olívaolajjal, pár csepp citromlével és kevés balzsamecettel. Nem kell külön salátaöntetet készíteni, elég csak kicsit megízesíteni, hogy érvenyesülhessen a zöldség zsenge íze.
4, Szórjuk meg a tetejét az összevágott levelekkel és tálalható is ez a ropogós, finom saláta.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: