Nagyon szeretem az olyan recepteket, ahol egy “alapanyagból” többféle ételt lehet készíteni. Nem is kell magyarázni az okát, kevés munkával megvan az ebéd+ vacsora, vagy főétel+desszert.
Most a pizzatészta volt az alapanyag, amiből a pizza mellett (vagy helyett) sós és édes töltött táskák készültek, olajban sütve.
Hozzávalók:
pizzatészta
A halas töltelékhez:
kockára vágott paradicsom vagy konzerv paradicsom
tonhal konzerv, lecsepegtetve
mozzarella sajt
kukorica
olívabogyó
bazsalikom levelek, fokhagyma, só, bors
Az édes töltelékhez:
túró
tojás sárgája
vaníliás cukor, kristálycukor
reszelt citromhéj
Elkészítése:
1, Először is készítettem egy adag pizzatésztát:
1/2 kg liszthez, 1 adag élesztő ( 1 zacskó szárított élesztő), kb. 1 teáskanál só, 2 teáskanál olívaolaj, egy csipet cukor és kb. 3 deciliter langyos víz.
Régebben kézzel dagasztottam a tésztát, de aztán vettünk egy kenyérsütő gépet és azóta a dagasztó programot használom. Így egyszerűbb és gyorsabb.
Kézzel vagy géppel tésztát gyúrtam a hozzávalókból. Fényesre, simára kidolgoztam, langyos helyen duplájára kelesztettem.
2, Amíg a tészta kelt, elkészítettem a kétféle tölteléket.
3, A tésztát vékonyra nyújtottam- húzogattam és a ravioli formázót használva ekészítettem a töltött pizzatáskákat.
Ha nincs otthon ilyen célszerszám, akkor a vékonyra nyújtott tésztából korongokat szaggatva, töltve és félbehajtva készülhet.
Egy evőkanál tölteléket tettem a közepébe és erősen összenyomtam, hogy sütés közben ne nyíljon ki a tészta.
Ha kézzel készül, akkor a szélét villával kell lenyomkodni, úgy biztosan összetapad.
4, Az elkészült táskákat forró olajban kisütöttem.
5, Közben egy pizzára való tésztát vékonyra nyújtva a sütőformába nyomkodtam, megpakoltam a töltelékkel és az előmelegített sütőbe dugtam, hogy legyen egy hagyományos, ropogós pizza is.
6, A tészta harmadik részéből készült a desszert. A korongok közepére túrótölteléket tettem és a táskákat szintén forró olajban sütöttem ki. A tészta így puha marad.
A táskákat aranyszínűre sütöttem.
Ez az édesség nem túl édes, de ha valakit nem érdekelnek a kalóriák, tálalás előtt megszórhatja porcukorral is.
A halas táskában pedig isteni a megolvadt mozzarella sajt!
A leírás hosszúra sikeredett, de az elkészítése sokkal egyszerűbb. Ha a tészta megkelt kb. fél óra alatt az asztalra varázsolhatjuk a gőzölgő, illatozó pizzatáskákat!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: