olasz konyha

Bolognai szósszal töltött paprika

    Gyorsan elkészíthető és mindenki szereti, csak a fűszerezésre kell odafigyelni! Hozzávalók: darált hús (sertés vagy pulyka) kaliforniai paprika bacon paradicsompüré vagy szósz lilahagyma, fokhagyma, olaj, só, bors oregano besamel mártás   Elkészítése: 1, Az összevágott lilahgymát kevés olajon megfuttatom, ráteszem a darált húst és megfűszerezem. Felnőtteknek jó sok fokhagymával és borssal, ha gyerek… Tovább »

Tavaszi pestós, spenótos rakott hal

  Könnyű íz, kevés kalória. Tavasszal ki ne szeretne megszabadulni pár dekától? 🙂 Hozzávalók: szálkamentes tengeri hal főtt rizs leveles spenót pesto só, chayanne bors, fokhagyma olívaolaj feta sajt főzőtejszín és/vagy besamel mártás   Elkészítése: 1, Elkészítem a rizst, persze maradék főtt rizst is fel lehet használni. Most Jamie Oliver módszerével készült, azaz 1 csésze rizshez… Tovább »

Forró cukkinis saláta

     Már többször írtam langyos-meleg és forró salátákról. Ezek olyan egytálételek inkább, mint klasszikus értelemben vett saláták, amelyekben egy vagy több összetevő frissen főve-sütve kerül az ételbe és azon nyomban, forrón tálaljuk és esszük. Az ilyen saláták arra is nagyon jók, hogy a maradékokat úgy használjuk fel, hogy a család egyáltalán nem veszi észre, hogy… Tovább »

Tonhalas-olívás penne tészta

Nagyon finom és könnyű, a nyaralás ízeit varázsolja a télbe!   Hozzávalók: tollhegy (penne) tészta tonhal konzerv fekete olívabogyó A szószhoz: paradicsomlé újhagyma, fokhagyma olaj só, bors, oregano, bazsalikom cukor   1, Először felteszem főni a paradicsomszószt: Kevés olajon megfuttatom a karikára vágott újhagymát, ráöntöm a paradicsomlét (passata). Magyarországon lé van a dobozra írva, de a passata… Tovább »

Vajas-zsályás pisztráng

  Gyorsan elkészíthető, egészséges ebéd vagy vacsora egy ritkán használt fűszernövénnyel.   Hozzávalók: pisztráng vaj liszt só, bors, fokhagyma zsálya fekete olívabogyó   Elkészítése: 1, Egy serpenyőben felolvasztom a vajat. Rádobom a fokhagymát és a zsálya leveleket. 2, Ráteszem a lisztben megforgatott egész pisztrángot is. Sózom, borsozom. 3, Kb. 3 percig sütöm, azután egy lapáttal óvatosan megfordítom a… Tovább »

Csokis-almás, szaftos-omlós, könnyű és gyors

  Borongós hétfő esti süti, ha valami finomságra vágyunk. Hozzávalók: 1 tábla étcsoki 3 tojás 5 dkg puha vaj 6-8 dkg cukor (amennyire édesen szeretitek) 1 vaníliás cukor 5 dkg liszt fél zacskó sütőpor (vagy 5 dkg gluténmentes süteményliszt és 1 kk szódabikarbóna) 1 nagy alma (én zöld almát tettem bele) kevés tej A tetejére fahéjas porcukor…. Tovább »

Gombás-májas saláta

  Ráérős hétvégi reggeli vagy gyors vacsora.   Hozzávalók: csirkemáj gomba zöldsaláta újhagyma, fokhagyma só, chayanne bors, olaj, rozmaring olívaolaj   Elkészítése: 1, Kevés olajon pirítani kezdem a megmosott és feldarabolt gombát, hozzáadom az újhagymát és a májat. 2, Megfűszerezem, beleteszem a fokhagymát és a rozmaringot is. 3, Ha a máj átsült, kikapcsolom a tűzhelyet,… Tovább »

Baconbe göngyölt fasírt

    Látványos és nagyon finom, pedig egyszerűen, kevés munkával elkészíthető!   Hozzávalók: darált pulykahús ízlés szerint fűszerezve, ízesítve tojás zsemlemorzsa bacon petrezselyem   Elkészítése: 1, Először bekeverem a fasírtnak valót: a darált húst sózom, borsozom, összedolgozom tojással, zsemlemorzsával és amivel még a család szereti. Ebbe most újhagyma, fokhagyma és kevés cayanne bors került. 2, Egy darab… Tovább »

Habcsók parfé újratöltve

Pár napja már elkészítettem ezt a gyors és pofonegyszerű édességet, amivel nem lehet melléfogni. Most nagyobb társaság számára készült (több gyerek), ezért színesebbre vettem a figurát. Ha a sima tejszínből és fehér habcsókból áll, akkor elegánsabb, színesen viszont vidámabb.   Hozzávalók egy nagyobb adaghoz: 3 tojás sárgája 4-5 ek kristálycukor 1 ek. folyadék (tej, likőr, rum..stb) 8 dl habtejszín… Tovább »

Arancini, avagy sült rizsgombóc

     Olaszországban- különösen Rómától délre- ezek a rizsgombócok jelentik a gyorséttermi kaját. Szinte minden sarkon van egy rosticceria, ahol a pizzán és egyéb kelt tésztából készült ételeken kívül, megtalálhatók ezek a gombóckák, különféle töltelékkel. A klasszikus a paradicsom-darálthús-zöldborsó-sajt, de van spenótos, paradicsomos-sajtos, sonkás és még számtalan variáció. Rizsből gyakran készítek dupla adagot, tudjátok, nem… Tovább »

Krumpli pizzasütő módra

  Egyszerű köret vagy diétás egytálétel, otthon is fellelhető hozzávalókból, de mégsem a “sima” sültkrumpli! Hozzávalók: burgonya só, bors paszírozott paradicsom oregano, petrezselyem, bazsalikom fokhagyma kapribogyó   Elkészítés: 1, A hámozott és karikára vágott burgonyát kevés olajon sütni kezdem. Picit megsózom. 2, Amikor félig megpuhult, ráöntöm a vízzel higított paradicsomot, sózom, borsozom és beleteszem a… Tovább »

Virslis avokádó saláta

A saláta kifejezést jobb híján használom, ebben a receptben például nincs klasszikus értelemben vett leveles saláta. Aki olvassa a receptjeimet, az biztosan észrevette, hogy gyakran készítek zöldség alapú, félig-meddig nyers összetevőkból álló és kevés húsfélét tartalmazó egytálételeket, amiket frissen melegen, de ebédre becsomagolva hidegen is lehet enni. Olaszországban ezek egészséges második fogásként funkcionálnak, egy nagy… Tovább »

Kettőt egycsapásra: padlizsánból

  Külön öröm a kapkodós napokon, ha egy alapanyagból egyszerre kétféle étel készülhet! Ezúttal a padlizsán volt a főszereplő. 1, Először is az egész padlizsánt, úgy ahogy van héjastul-szárastul beteszem a mikróba és 5 percig “főzöm”. Ennyi idő alatt egy közepes padlizsán szépen megpuhul és megfő. Óvatosan félbevágom és egy kanállal kikaparom a belsejét. 2,… Tovább »

Sültcsirkés saláta

Egyszerű “hétfői” saláta a vasárnapi maradék felhasználására, de persze frissen sült hússal is finom lesz:)   Hozzávalók: sült hús kockára vágva főtt csicseriborsó mozzarella sajt zöld olívabogyó petrezselyem és/vagy bazsalikom levelek Salátaöntet: só, olívaolaj, citromlé   Elkészítése: A hozzávalókat egy nagy tálban összekeverem. Az öntetet csak tálalás előtt teszem rá. Fokhagymás pirítóssal az igazi!  … Tovább »

Karácsonyi habcsók parfé -hihetetlenül egyszerű!

     Ennek az édességnek annyi előnye van, hogy nem is tudom, hogy mivel kezdjem. Gyorsan, sőt előre el lehet készíteni. Egyszerű, csak elektromos habverővel kell dolgoznunk. Olcsó, pedig különleges, ünnepre is kiváló! Legfontosabb összetevője a habcsók. Karácsony előtt is szoktam készíteni, de az ünnepek után, a leértékelt habcsókkal is érdemes meglepni vele a családot. Fehér… Tovább »

Besameles csirkemell brokkolis cannelloni körettel

      Ez a cím kicsit hosszúra sikeredett, pedig az étel nem bonyolult, sőt! Hozzávalók: cannelloni tészta brokkoli paradicsomszósz vagy paszírozott paradicsom sajt besamel mártás (kész vagy otthon főzött) só, bors, fokhagyma   A csirkéhez: csirkemell filé tetszés szerinti fűszerkeverék besamel mártás (kész vagy otthon főzött) reszelt sajt őrölt szerecsendió   Elkészítése: 1, A brokkolit… Tovább »

Egyből hármat- pizzatésztából

Nagyon szeretem az olyan recepteket, ahol egy “alapanyagból” többféle ételt lehet készíteni. Nem is kell magyarázni az okát, kevés munkával megvan az ebéd+ vacsora, vagy főétel+desszert. Most a pizzatészta volt az alapanyag, amiből a pizza mellett (vagy helyett) sós és édes töltött táskák készültek, olajban sütve.   Hozzávalók: pizzatészta A halas töltelékhez: kockára vágott paradicsom… Tovább »

Almás édesköménysaláta

Az édeskömény nálunk még nem túl népszerű zöldség, korábban szinte csak a tea formában volt ismert, a kisbabák hasfájására ajánlották a magjából készült teát. Nem véletlenül, mivel a zellerfélék családjába tartozó édeskömény gumó, akár nyersen, akár párolva vagy sütve, kiváló étvágyjavító, emésztést segítő zöldség. Édeskés íze az ánizséra emlékeztet. Az almás édesköménysaláta önmagában is finom, de… Tovább »

15 perces virslis bableves

Finom, forró, laktató, gyorsan készül, mivel konzerv babot használunk és még olcsó is, igazi főnyeremény ez a leves! Nem dominál benne a bab, ezért nem csak ebédre, hanem vacsorára is jó, nem terheli meg a gyomrot. Arról nem beszélve, hogy a gyerekek ugyanolyan szívesen eszik, mint a férfiemberek, ami nem sok ételről mondható el.   Hozzávalók: konzerv… Tovább »

Spenótos-túrós tészta

Ez a tészta abba a kategóriába tartozik, amelyik látványra nem túl szép, de annál finomabb! Hozzávalók: tészta (ez most kagylótészta volt) túró leveles spenót só, bors, szerecsendió olívaolaj fokhagyma főzőtejszín a tetejére reszelt sajt   Elkészítése: 1, Kevés olajon megpárolom a spenótot. (ha friss levelekből készül, akkor összevágom, a fagyasztott mehet úgy ahogy van a… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!