Ez is egy olyan recept, amit százféleképpen készítenek el. Állítólag az eredeti Róma környékéről származik és ez a legegyszerűbb változat.
Hozzávalók:
bármilyen körettészta vagy spagetti
kolozsvári szalonna vagy füstölt sonka, bacon (eredeti receptben guanciale- füstölt húsos szalonnaféle)
fejenként 1 tojás
reszelt sajt (eredetileg római juhsajt)
olaj, só, bors
Elkészítése:
1, Kevés olajon pirítsuk meg a felkockázott sonkát.
2, Keverjük hozzá a kifőtt és lecsepegtetett tésztát.
3, Üssünk rá személyenként 1 friss tojást és kevergetve süssük addig, amíg a tojás összeáll. Vigyázni kell arra, hogy a tojás ne legyen nyers, de nem szabad túlsütni sem, mert akkor száraz lesz. Sózzuk, borsozzuk.
4, Végül keverjük bele a reszelt sajtot.
Sokfelé lazítják egy kis főzőtejszínnel vagy adnak hozzá fokhagymát és fűszereket. Szerintem egy kis oregano vagy petrezselyem nem árt neki:)
Olaszországban sem mindenhol szerezhető be pont a római juhsajt, így általában a helyi sajtokkal készítik vagy a megszokott parmezánnal. Én magyar sajtokat használok, (juhsajtot, ún. pizzasajtot vagy akár trappistát, goudát) de még senki sem kifogásolta a végeredményt!
Kommentek