olasz konyha

Bolognai szósszal töltött paprika

    Gyorsan elkészíthető és mindenki szereti, csak a fűszerezésre kell odafigyelni! Hozzávalók: darált hús (sertés vagy pulyka) kaliforniai paprika bacon paradicsompüré vagy szósz lilahagyma, fokhagyma, olaj, só, bors oregano besamel mártás   Elkészítése: 1, Az összevágott lilahgymát kevés olajon megfuttatom, ráteszem a darált húst és megfűszerezem. Felnőtteknek jó sok fokhagymával és borssal, ha gyerek… Tovább »

Tavaszi pestós, spenótos rakott hal

  Könnyű íz, kevés kalória. Tavasszal ki ne szeretne megszabadulni pár dekától? 🙂 Hozzávalók: szálkamentes tengeri hal főtt rizs leveles spenót pesto só, chayanne bors, fokhagyma olívaolaj feta sajt főzőtejszín és/vagy besamel mártás   Elkészítése: 1, Elkészítem a rizst, persze maradék főtt rizst is fel lehet használni. Most Jamie Oliver módszerével készült, azaz 1 csésze rizshez… Tovább »

Forró cukkinis saláta

     Már többször írtam langyos-meleg és forró salátákról. Ezek olyan egytálételek inkább, mint klasszikus értelemben vett saláták, amelyekben egy vagy több összetevő frissen főve-sütve kerül az ételbe és azon nyomban, forrón tálaljuk és esszük. Az ilyen saláták arra is nagyon jók, hogy a maradékokat úgy használjuk fel, hogy a család egyáltalán nem veszi észre, hogy… Tovább »

Gombás-májas saláta

  Ráérős hétvégi reggeli vagy gyors vacsora.   Hozzávalók: csirkemáj gomba zöldsaláta újhagyma, fokhagyma só, chayanne bors, olaj, rozmaring olívaolaj   Elkészítése: 1, Kevés olajon pirítani kezdem a megmosott és feldarabolt gombát, hozzáadom az újhagymát és a májat. 2, Megfűszerezem, beleteszem a fokhagymát és a rozmaringot is. 3, Ha a máj átsült, kikapcsolom a tűzhelyet,… Tovább »

Arancini, avagy sült rizsgombóc

     Olaszországban- különösen Rómától délre- ezek a rizsgombócok jelentik a gyorséttermi kaját. Szinte minden sarkon van egy rosticceria, ahol a pizzán és egyéb kelt tésztából készült ételeken kívül, megtalálhatók ezek a gombóckák, különféle töltelékkel. A klasszikus a paradicsom-darálthús-zöldborsó-sajt, de van spenótos, paradicsomos-sajtos, sonkás és még számtalan variáció. Rizsből gyakran készítek dupla adagot, tudjátok, nem… Tovább »

Virslis avokádó saláta

A saláta kifejezést jobb híján használom, ebben a receptben például nincs klasszikus értelemben vett leveles saláta. Aki olvassa a receptjeimet, az biztosan észrevette, hogy gyakran készítek zöldség alapú, félig-meddig nyers összetevőkból álló és kevés húsfélét tartalmazó egytálételeket, amiket frissen melegen, de ebédre becsomagolva hidegen is lehet enni. Olaszországban ezek egészséges második fogásként funkcionálnak, egy nagy… Tovább »

Kettőt egycsapásra: padlizsánból

  Külön öröm a kapkodós napokon, ha egy alapanyagból egyszerre kétféle étel készülhet! Ezúttal a padlizsán volt a főszereplő. 1, Először is az egész padlizsánt, úgy ahogy van héjastul-szárastul beteszem a mikróba és 5 percig “főzöm”. Ennyi idő alatt egy közepes padlizsán szépen megpuhul és megfő. Óvatosan félbevágom és egy kanállal kikaparom a belsejét. 2,… Tovább »

Risotto mare e monti

Azaz risotto hegyen-völgyön….vagyis hegyen és tengeren. Az ilyen ételek közös jellemzője, hogy egy jellegzetesen hegyvidéki alapanyag, általában a gomba, tengeri herkentyűkkel vagy halakkal találkozik az ételben.   Hozzávalók: párolt rizs gomba borsó olaj, só, bors vöröshagyma, fokhagyma petrezselyem tenger gyümölcsei vegyesen főzőtejszín (esetleg reszelt sajt)   Elkészítése: 1, A kockára vágott vöröshagymát kevés olajon megfuttatom,… Tovább »

Diós-rozmaringos őszi saláta grillezett “kolbászkákkal”

Ez a könnyű vacsora vagy munkahelyi ebéd megint csak tavasziasra sikeredett, a dió és a neve “ellenére”! Egyszerre puha és ropogós, hideg és meleg, persze csak ha a húst frissen sütve esszük. Munkahelyre az öntetet külön vigyük a salátához, minden mást előre össze lehet keverni. Hozzávalók: darált pulyka vagy bárányhús só, bors, fokhagyma, zsemlemorzsa (a… Tovább »

Bolognai spagetti egyszerűen

Akár hétfő estére is, kevés hozzávalóval és kevés munkával…mindenki legnagyobb örömére! Hozzávalók: spagetti darált hús (ez most pulyka volt) hámozott, egész vagy darabolt paradicsom (konzerv) sűrített paradicsom olaj, lilahagyma, fokhagyma, só, bors, csipet cukor oregano, bazsalikom reszelt sajt   Elkészítése: 1, Olajon pirítani kezdem a kis kockákra felvágott lilahagymát. Rádobom a húst, sózom és borsozom,… Tovább »

Sült sertéslapocka, velesült krumpli-hagyma körettel

Látványos, de időigényes étel. Amiért mégis szeretem, az az, hogy percek alatt össze lehet állítani, aztán csak a sütőre kell időnként ránézni. Hozzávalók: egész, csont nélküli sertéslapocka (kb. 2 kiló) fokhagyma burgonya lilahagyma olaj, sertés fűszerkeverék, babérlevél a morzsához: zsemlemorzsa, bazsalikom, fokhagyma, reszelt parmezán sajt, bors, szardella filé (ez utóbbi elhagyható)   Elkészítése: 1, A… Tovább »

Piadina – olasz töltött lepény, kis csalással

Sok ország konyhájában megtalálható a vékony, általában kenyértésztából készült lepény, amit különbözőképpen megtöltve és hajtva-tekerve tálalnak. Olaszországban piadina a neve és hagyományosan búzalisztből, vízzel, sóval és kevés élesztővel készül. Nálunk kevés helyen kapható, eléggé drágán, de a sokkal elterjedtebb tortilla lepénnyel tökéletesen helyettesíthető. Ennyi benne a csalás. Hozzávalók: búzatortilla lapok csíkokra vágott és olasz fűszerkeverékkel… Tovább »

“Fish and chips” olasz módra

Hal és krumpli, de egészséges és színes, hétköznapi vacsora is lehet, de ünnepi asztalon is gyönyörűen mutat. Hozzávalók: bármilyen fehér húsú tengeri hal burgonya paradicsom lilahagyma fekete olívabogyó só, bors, olívaolaj, citromlé, kevés zúzott fokhagyma petrezselyem és bazsalikom, oregano   Elkészítése: 1, A hosszúkásra vágott krumplit sós vízben majdnem puhára főzöm. 2, A lilahagymát vékonyan… Tovább »

Tonhalas – kukoricás pite

Egy újabb gyorsan elkészülő finomság ebédre, vacsorára forrón, reggelire hidegen. Hozzávalók: 1 készen vett leveles tésztalap 1 doboz konzerv kukorica 1 doboz konzerv tonhal 3 tojás 1 pohár natúr joghurt só, bors, szerecsendió, bazsalikom, fokhagyma Elkészítése: 1, A tésztát beleteszem egy tepsibe a sütőpapírral együtt. 2, A lecsepegtetett tonhalat egyenletesen elosztom a tésztán. 3, Rászórom a kukoricát és… Tovább »

Házi hamburger-a tuti befutó

      Olaszországban – persze a nagyvárosokat leszámítva – a hamburgeres gyorséttermek nem lettek túl népszerűek. Ennek több oka is van, az egyik, hogy az ízviláguk eléggé messze esik az “átlag olasz” ízlésétől. Ahol friss alapanyagokból  és egészségesen főznek, ott a gyorséttermi ételeket unalmasnak, ízetlennek találják. Másik ok, hogy náluk régóta működnek hagyományos “gyorséttermek”, amit… Tovább »

Cannelloni- töltött tészta

Egy újabb klasszikus tésztaétel ünnepekre vagy ráérős hétvégékre. Az elkészítése nem bonylult, csak egy kicsit időigényes.   Hozzávalók: cannelloni tészta főtt tojás vékonyra szeletelt sonka mozzarella sajt paszírozott paradicsom újhagyma, fokhagyma, olívaolaj só, bors, bazsalikom parmezán sajt   Elkészítése: 1, A sütőtepsibe öntöm a paszírozott paradicsomot, sózom, borsozom, belekarikázom az újhagymát és beleteszem a fokhagyma-nyomón… Tovább »

Klasszikus paradicsomos csirkeragu kagylótésztával

Megintcsak egyszerűen elkészíthető, de nagyon finom ételről van szó, amit mindenki kedvel és hétköznapokon ugyanúgy ott van az asztalon, mint ünnepek alkalmával. Hozzávalók: csirkecombok konzerv paradicsom (kockázott vagy hámozott egész) olaj, vöröshagyma, fokhagyma, só, bors, oregano, bazsalikom, csipet cukor kagylótészta, reszelt sajt   Elkészítése: 1, Ugyanúgy kezdjük, mint egy pörköltet, azaz kevés olajon megfuttatjuk az… Tovább »

Tejszínes – zöldborsós gnocchi

Villámgyors és pofonegyszerű, ráadásul nagyon finom! Hozzávalók: kész gnocchi újhagyma bacon szalonna zöldborsó főzőtejszín reszelt sajt olaj, só, bors, szerecsendió, petrezselyem Elkészítése: 1, Kevés olajat teszek egy serpenyőbe és ropogósra sütöm benne a kockára vágott bacont. 2, Ha már szépen megsült a bacon, ráteszem a karikára vágott újhagymát és a fagyasztott borsót.  Sózom, borsozom, szerecsendióval… Tovább »

Virslis-borsós pite – anyukák (és nagymamák!) kedvence

Anyukák kedvence, mert gyorsan elkészül és minden gyerek imádja! Hozzávalók: 1 készen vett leveles tésztalap 20-25 dkg zöldborsó 3-4 db virsli 3 tojás 1 pohár natúr joghurt só, bors, szerecsendió, vaj, petrezselyem és reszelt sajt Elkészítése: 1, Kevés vajon, pici sóval megpárolom a borsót. 2, Közben beleteszem a tésztát egy tepsibe a sütőpapírral együtt. 3, Felkarikázom… Tovább »

Lazacos rakott krumpli

Egy könnyebb alternatíva, ha már unjátok a hagyományos rakott krumplit. Hozzávalók egy 24 cm-es kerek formához: 3-4 nagyobb darab burgonya kb. 10 dkg füstölt lazac újhagyma kb. 15 db olívabogyó 1 doboz főzőtejszín 2 tojás 1/2 dl tej só, bors, petrezselyem, fokhagyma, kapor, zsemlemorzsa Elkészítése: 1, A karikára vágott krumplit sós vízben félig megfőzöm. 2,… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!