Már többször írtam langyos-meleg és forró salátákról. Ezek olyan egytálételek inkább, mint klasszikus értelemben vett saláták, amelyekben egy vagy több összetevő frissen főve-sütve kerül az ételbe és azon nyomban, forrón tálaljuk és esszük. Az ilyen saláták arra is nagyon jók, hogy a maradékokat úgy használjuk fel, hogy a család egyáltalán nem veszi észre, hogy… Tovább »
Forró cukkinis saláta
Már többször írtam langyos-meleg és forró salátákról. Ezek olyan egytálételek inkább, mint klasszikus értelemben vett saláták, amelyekben egy vagy több összetevő frissen főve-sütve kerül az ételbe és azon nyomban, forrón tálaljuk és esszük. Az ilyen saláták arra is nagyon jók, hogy a maradékokat úgy használjuk fel, hogy a család egyáltalán nem veszi észre, hogy… Tovább »

Borongós hétfő esti süti, ha valami finomságra vágyunk. Hozzávalók: 1 tábla étcsoki 3 tojás 5 dkg puha vaj 6-8 dkg cukor (amennyire édesen szeretitek) 1 vaníliás cukor 5 dkg liszt fél zacskó sütőpor (vagy 5 dkg gluténmentes süteményliszt és 1 kk szódabikarbóna) 1 nagy alma (én zöld almát tettem bele) kevés tej A tetejére fahéjas porcukor….
Ráérős hétvégi reggeli vagy gyors vacsora. Hozzávalók: csirkemáj gomba zöldsaláta újhagyma, fokhagyma só, chayanne bors, olaj, rozmaring olívaolaj Elkészítése: 1, Kevés olajon pirítani kezdem a megmosott és feldarabolt gombát, hozzáadom az újhagymát és a májat. 2, Megfűszerezem, beleteszem a fokhagymát és a rozmaringot is. 3, Ha a máj átsült, kikapcsolom a tűzhelyet,…
Pár napja már elkészítettem ezt a gyors és pofonegyszerű édességet, amivel nem lehet melléfogni. Most nagyobb társaság számára készült (több gyerek), ezért színesebbre vettem a figurát. Ha a sima tejszínből és fehér habcsókból áll, akkor elegánsabb, színesen viszont vidámabb. Hozzávalók egy nagyobb adaghoz: 3 tojás sárgája 4-5 ek kristálycukor 1 ek. folyadék (tej, likőr, rum..stb) 8 dl habtejszín…
Egyszerű köret vagy diétás egytálétel, otthon is fellelhető hozzávalókból, de mégsem a “sima” sültkrumpli! Hozzávalók: burgonya só, bors paszírozott paradicsom oregano, petrezselyem, bazsalikom fokhagyma kapribogyó Elkészítés: 1, A hámozott és karikára vágott burgonyát kevés olajon sütni kezdem. Picit megsózom. 2, Amikor félig megpuhult, ráöntöm a vízzel higított paradicsomot, sózom, borsozom és beleteszem a…
A saláta kifejezést jobb híján használom, ebben a receptben például nincs klasszikus értelemben vett leveles saláta. Aki olvassa a receptjeimet, az biztosan észrevette, hogy gyakran készítek zöldség alapú, félig-meddig nyers összetevőkból álló és kevés húsfélét tartalmazó egytálételeket, amiket frissen melegen, de ebédre becsomagolva hidegen is lehet enni. Olaszországban ezek egészséges második fogásként funkcionálnak, egy nagy…
Külön öröm a kapkodós napokon, ha egy alapanyagból egyszerre kétféle étel készülhet! Ezúttal a padlizsán volt a főszereplő. 1, Először is az egész padlizsánt, úgy ahogy van héjastul-szárastul beteszem a mikróba és 5 percig “főzöm”. Ennyi idő alatt egy közepes padlizsán szépen megpuhul és megfő. Óvatosan félbevágom és egy kanállal kikaparom a belsejét. 2,…
Egyszerű “hétfői” saláta a vasárnapi maradék felhasználására, de persze frissen sült hússal is finom lesz:) Hozzávalók: sült hús kockára vágva főtt csicseriborsó mozzarella sajt zöld olívabogyó petrezselyem és/vagy bazsalikom levelek Salátaöntet: só, olívaolaj, citromlé Elkészítése: A hozzávalókat egy nagy tálban összekeverem. Az öntetet csak tálalás előtt teszem rá. Fokhagymás pirítóssal az igazi! …
Ennek az édességnek annyi előnye van, hogy nem is tudom, hogy mivel kezdjem. Gyorsan, sőt előre el lehet készíteni. Egyszerű, csak elektromos habverővel kell dolgoznunk. Olcsó, pedig különleges, ünnepre is kiváló! Legfontosabb összetevője a habcsók. Karácsony előtt is szoktam készíteni, de az ünnepek után, a leértékelt habcsókkal is érdemes meglepni vele a családot. Fehér…
Az édeskömény nálunk még nem túl népszerű zöldség, korábban szinte csak a tea formában volt ismert, a kisbabák hasfájására ajánlották a magjából készült teát. Nem véletlenül, mivel a zellerfélék családjába tartozó édeskömény gumó, akár nyersen, akár párolva vagy sütve, kiváló étvágyjavító, emésztést segítő zöldség. Édeskés íze az ánizséra emlékeztet. Az almás édesköménysaláta önmagában is finom, de…
Azaz risotto hegyen-völgyön….vagyis hegyen és tengeren. Az ilyen ételek közös jellemzője, hogy egy jellegzetesen hegyvidéki alapanyag, általában a gomba, tengeri herkentyűkkel vagy halakkal találkozik az ételben. Hozzávalók: párolt rizs gomba borsó olaj, só, bors vöröshagyma, fokhagyma petrezselyem tenger gyümölcsei vegyesen főzőtejszín (esetleg reszelt sajt) Elkészítése: 1, A kockára vágott vöröshagymát kevés olajon megfuttatom,…
Ez a könnyű vacsora vagy munkahelyi ebéd megint csak tavasziasra sikeredett, a dió és a neve “ellenére”! Egyszerre puha és ropogós, hideg és meleg, persze csak ha a húst frissen sütve esszük. Munkahelyre az öntetet külön vigyük a salátához, minden mást előre össze lehet keverni. Hozzávalók: darált pulyka vagy bárányhús só, bors, fokhagyma, zsemlemorzsa (a…
Markáns ízű összetevőkkel: lilahagyma, kukorica és ruccola, ami nagyon jól ellensúlyozza a hagyma és a kukorica édeskés ízét. Hozzávalók: csirkecombok lilahagyma sültcsirke fűszerkeverék olívaolaj A körethez: rizs konzerv kukorica ruccola saláta húsleves kocka Elkészítése: 1, A megmosott combokat bedörzsöltem a fűszerkeverékkel és egy tepsibe tettem a nagyobb darabokra vágott lilahagymával együtt. Kevés olívaolajat öntöttem…
Friss és könnyű, a cukkinitől tavaszias ízű, nem baj, hogy ősz van! Hozzávalók: csirkecombok cukkini lilahagyma fokhagyma só, olívaolaj, bors Köretnek: polenta, tészta vagy rizs Elkészítése: 1, A csirkedarabokat az összevágott lilahagymával együtt kevés olívaolajon kicsit lepirítom. 2, Sózom, borsozom és pici vizet (ha van otthon, akkor fehérbort) aláöntve majdnem puhára párolom. Más fűszert nem…
A tegnapi sült krumpli felhasználásával, de persze bármilyen maradék krumpliból készíthető. Hozzávalók a tojáslepényhez: tojás maradék sült vagy főtt krumpli paradicsom reszelt sajt só, bors, olaj Elkészítése: 1, A krumplit és a paradicsomot kockára vágom és összekeverem a felvert, egész tojásokkal. Sózom, borsozom és kevés olajon, kevergetés nélkül megsütöm az egyik oldalát. 2, Egy lapostányért borítok a…
Látványos, de időigényes étel. Amiért mégis szeretem, az az, hogy percek alatt össze lehet állítani, aztán csak a sütőre kell időnként ránézni. Hozzávalók: egész, csont nélküli sertéslapocka (kb. 2 kiló) fokhagyma burgonya lilahagyma olaj, sertés fűszerkeverék, babérlevél a morzsához: zsemlemorzsa, bazsalikom, fokhagyma, reszelt parmezán sajt, bors, szardella filé (ez utóbbi elhagyható) Elkészítése: 1, A…
Ebben a receptben a borsó tényleg nagyon zöld. Salátaágyon és spenóttal, szemet gyönyörködtető és persze nagyon finom! Hozzávalók: csirke felsőcombok fűszerkeverék, só, bors, olívaolaj lilahagyma, fokhagyma zöldborsó fagyasztott leveles spenót só, fokhagymás olaj, szerecsendió római saláta balzsamecet Elkészítése: 1, A csirkecombokat befűszerezem és a feldarabolt lilahagymával, fokhagymával együtt kevés olajon sütni kezdem. Ha kívülről…
Különleges saláta, különleges alkalomra. Hozzávalók: zöldsaláta vegyesen rucola paradicsom csemege uborka valamilyen sült hús kockára/csíkokra vágva mozzarella sajt polenta/kukorica dara salátaöntet: só, olívaolaj, citromlé Elkészítése: 1, Először is jó sűrű polentát főzök. (sós vízbe állandó keverés mellett kukoricadarát szórok és sűrűre főzöm) 2, Kiolajozott tepsibe öntöm és ha kihűlt csíkokra vágom/darabolom. 3, Én most kockára…
Amúgy egy hétköznapi saláta lehetne, de a kecskesajttól különleges lesz, ezért az öntettel is csínján bánok, hogy inkább a sajt érvényesüljön. A petrezselyem nagyon jól illik hozzá, salátákba is érdemes tenni értékes tápanyagai miatt, nem csak a főtt ételekbe! Hozzávalók: zöldsaláta petrezselyem kecskesajt paradicsom olívabogyó kukorica zöldpaprika salátaöntet: olívaolaj, só, citromlé Elkészítése: 1,…
Amióta én készítem otthon a gyümölcsjoghurtot, azóta boltit csak elvétve veszünk. Bármilyen gyümölcsből jó, de én szeretem az ízeket kombinálni, így született ez a változat, ami az egyik nagy kedvencünk lett. Hozzávalók: natúr joghurt sárgadinnye banán pici fahéj cukor, méz vagy édesítőszer ízlés szerint Elkészítése: 1, A dinnyét és a banánt botmixerrel pürésítem. Cukorral és/vagy…