olasz konyha

Bolognai szósszal töltött paprika

    Gyorsan elkészíthető és mindenki szereti, csak a fűszerezésre kell odafigyelni! Hozzávalók: darált hús (sertés vagy pulyka) kaliforniai paprika bacon paradicsompüré vagy szósz lilahagyma, fokhagyma, olaj, só, bors oregano besamel mártás   Elkészítése: 1, Az összevágott lilahgymát kevés olajon megfuttatom, ráteszem a darált húst és megfűszerezem. Felnőtteknek jó sok fokhagymával és borssal, ha gyerek… Tovább »

Gombás-májas saláta

  Ráérős hétvégi reggeli vagy gyors vacsora.   Hozzávalók: csirkemáj gomba zöldsaláta újhagyma, fokhagyma só, chayanne bors, olaj, rozmaring olívaolaj   Elkészítése: 1, Kevés olajon pirítani kezdem a megmosott és feldarabolt gombát, hozzáadom az újhagymát és a májat. 2, Megfűszerezem, beleteszem a fokhagymát és a rozmaringot is. 3, Ha a máj átsült, kikapcsolom a tűzhelyet,… Tovább »

Baconbe göngyölt fasírt

    Látványos és nagyon finom, pedig egyszerűen, kevés munkával elkészíthető!   Hozzávalók: darált pulykahús ízlés szerint fűszerezve, ízesítve tojás zsemlemorzsa bacon petrezselyem   Elkészítése: 1, Először bekeverem a fasírtnak valót: a darált húst sózom, borsozom, összedolgozom tojással, zsemlemorzsával és amivel még a család szereti. Ebbe most újhagyma, fokhagyma és kevés cayanne bors került. 2, Egy darab… Tovább »

Diós-rozmaringos őszi saláta grillezett “kolbászkákkal”

Ez a könnyű vacsora vagy munkahelyi ebéd megint csak tavasziasra sikeredett, a dió és a neve “ellenére”! Egyszerre puha és ropogós, hideg és meleg, persze csak ha a húst frissen sütve esszük. Munkahelyre az öntetet külön vigyük a salátához, minden mást előre össze lehet keverni. Hozzávalók: darált pulyka vagy bárányhús só, bors, fokhagyma, zsemlemorzsa (a… Tovább »

Csőben sült csirke, ruccolás rizzsel

Markáns ízű összetevőkkel: lilahagyma, kukorica és ruccola, ami nagyon jól ellensúlyozza a hagyma és a kukorica édeskés ízét.   Hozzávalók: csirkecombok lilahagyma sültcsirke fűszerkeverék olívaolaj A körethez: rizs konzerv kukorica ruccola saláta húsleves kocka   Elkészítése: 1, A megmosott combokat bedörzsöltem a fűszerkeverékkel és egy tepsibe tettem a nagyobb darabokra vágott lilahagymával együtt. Kevés olívaolajat öntöttem… Tovább »

Cukkinis csirke

Friss és könnyű, a cukkinitől tavaszias ízű, nem baj, hogy ősz van!   Hozzávalók: csirkecombok cukkini lilahagyma fokhagyma só, olívaolaj, bors Köretnek: polenta, tészta vagy rizs   Elkészítése: 1, A csirkedarabokat az összevágott lilahagymával együtt kevés olívaolajon kicsit lepirítom. 2, Sózom, borsozom és pici vizet (ha van otthon, akkor fehérbort) aláöntve majdnem puhára párolom. Más fűszert nem… Tovább »

Sült sertéslapocka, velesült krumpli-hagyma körettel

Látványos, de időigényes étel. Amiért mégis szeretem, az az, hogy percek alatt össze lehet állítani, aztán csak a sütőre kell időnként ránézni. Hozzávalók: egész, csont nélküli sertéslapocka (kb. 2 kiló) fokhagyma burgonya lilahagyma olaj, sertés fűszerkeverék, babérlevél a morzsához: zsemlemorzsa, bazsalikom, fokhagyma, reszelt parmezán sajt, bors, szardella filé (ez utóbbi elhagyható)   Elkészítése: 1, A… Tovább »

Piadina – olasz töltött lepény, kis csalással

Sok ország konyhájában megtalálható a vékony, általában kenyértésztából készült lepény, amit különbözőképpen megtöltve és hajtva-tekerve tálalnak. Olaszországban piadina a neve és hagyományosan búzalisztből, vízzel, sóval és kevés élesztővel készül. Nálunk kevés helyen kapható, eléggé drágán, de a sokkal elterjedtebb tortilla lepénnyel tökéletesen helyettesíthető. Ennyi benne a csalás. Hozzávalók: búzatortilla lapok csíkokra vágott és olasz fűszerkeverékkel… Tovább »

Hirtelensült négysajtos rizzsel

Gyors második fogás vagy vacsora. Most sertéshúsból készült, de lehet pulyka vagy csirke is. Ha rizst főzök, általában dupla adagot készítek belőle. A második napon sajtos rizs lesz belőle, amibe a maradék sajtokat is el lehet használni. Hozzávalók: sertéshús szeletek tetszés szerinti fűszerkeverék, én olaszost és flekkent használtam só, bors, olaj a sütéshez hagyományos módon… Tovább »

Házi hamburger-a tuti befutó

      Olaszországban – persze a nagyvárosokat leszámítva – a hamburgeres gyorséttermek nem lettek túl népszerűek. Ennek több oka is van, az egyik, hogy az ízviláguk eléggé messze esik az “átlag olasz” ízlésétől. Ahol friss alapanyagokból  és egészségesen főznek, ott a gyorséttermi ételeket unalmasnak, ízetlennek találják. Másik ok, hogy náluk régóta működnek hagyományos “gyorséttermek”, amit… Tovább »

Citromos sült csirke gombás polentával

  Egyszerű sült csirke, mégsem a megszokott ízek, a citrom és gomba kombinációtól üde és könnyed lesz. Hozzávalók: csirke felsőcomb olaj, só, bors, újhagyma citromlé és méz A polentához: kukoricadara vagy előfőzött polenta/puliszka dara esetleg reszelt sajt gomba tejszín olaj, só, bors, fokhagymás olaj, petrezselyem   Elkészítése: 1, A bőrétől megfosztott csirkecombokat a karikára vágott újhagymával… Tovább »

Rántott csirkecombok lilahagymás risottóval

Ezt a látványt soha nem lehet megunni! Az olasz rántott húsok annyiban térnek el a magyartól, hogy lisztet nem használnak a panírozáshoz. A rántani valókat csak tojásban és morzsában forgatják meg, esetleg reszelt parmezánt és apróra vágott petrezselymet kevernek a morzsába. Egyszerű, a lilahagymától mégis különleges ízű étel. Hozzávalók a rántott csirkéhez: csirkecombok olaj, só… Tovább »

Klasszikus paradicsomos csirkeragu kagylótésztával

Megintcsak egyszerűen elkészíthető, de nagyon finom ételről van szó, amit mindenki kedvel és hétköznapokon ugyanúgy ott van az asztalon, mint ünnepek alkalmával. Hozzávalók: csirkecombok konzerv paradicsom (kockázott vagy hámozott egész) olaj, vöröshagyma, fokhagyma, só, bors, oregano, bazsalikom, csipet cukor kagylótészta, reszelt sajt   Elkészítése: 1, Ugyanúgy kezdjük, mint egy pörköltet, azaz kevés olajon megfuttatjuk az… Tovább »

Gombás csirkecomb sajtos polentával

A mi csirkepaprikásunk olasz változata. Hozzávalók: csirkecombok gomba (bármilyen, ez most csiperke volt) főzőtejszín bacon vagy húsos szalonna újhagyma, só, bors, fokhagyma, petrezselyem, pirospaprika kukoricadara (ha lehet előfőzött) reszelt sajt Elkészítése: 1, Kevés olajon megfuttatom a karikára vágott újhagymát, ráteszem a combokat, sózóm, borsozom, fokhagymával, pici pirospaprikával ízesítem és kevés vizet aláöntve főzni kezdem. 2, Ha… Tovább »

Mediterrán csirkecombok főtt-sült burgonyával

Ehhez az ételhez kell néhány olyan hozzávaló, ami nem biztos, hogy alapból van otthon, de azért könnyen beszerezhetők és nem túl drágák. Iyen például az aszalt paradicsom, amit régebben csak Olaszországból tudtunk hozni, de szerencsére már itthon is kapható. Ez is egy olyan dolog, amit 30-40 éve kizárólag otthon készítettek, de ma már szinte minden háziasszony… Tovább »

Rozmaringos csirke fokhagymás spagettivel

Ehhez az ételhez szigorúan csak a friss rozmaring ágacska felel meg, mert ez adja a jellegzetes ízét. Nincs semmi bajom a szárított fűszerekkel, de ebben az esetben a végeredmény nem ugyanaz. A fokhagymás spagetti pedig látványra nem túl nagy durranás, de nagyon finom! Önmagában vagy bármilyen hús mellé köretként is adható. Kár, hogy az illatot nem tudom a… Tovább »

Tejben főtt spenótos csirke krumplipürével

  A kisfiam kérésére. Mára az volt a kívánsága, hogy csirke legyen, de édeskés ízű. A gyerekek nagyon szeretik ezt a kombinációt, ráadásul 20 perc alatt készen van. Hozzávalók: csirkemell csíkokra vágva újhagyma vaj, só, bors (ehhez a recepthez a fehérbors illik igazán), liszt, fokhagyma leveles spenót tej reszelt sajt Elkészítése: 1, 1-2 kanál vajra rádobom… Tovább »

Római csirke paprikával, sültkrumplival

Isteni tavaszi-nyári íz és gyorsan kész van, mi kell ennél több?   Hozzávalók: csirkemell filé ujjnyi csíkokra vágva zöldpaprika olaj, só, bors,  fokhagyma, lilahagyma, petrezselyem, kevés balzsamecet (elhagyható) burgonya   Elkészítése: 1, Kevés olajon megfonnyasztom a kockára vágott lilahagymát. 2, Rádobom a lehetőleg egyforma csíkokra vágott csirkemellet és zöldpaprikát. Sózom, borsozom és fokhagymával ízesítem.  A paprika… Tovább »

Kakukkfüves csirkeszárnyak sáfrányos rizibizivel

Kisfiam nagy kedvence következik, csirkeszárnyak rizzsel, pici csalással. Hozzávalók: kétízületes csirkeszárnyak olasz fűszerkeverék, kakukkfű, babérlevél, fokhagyma, olaj, só, bors kerek szemű risotto rizs fagyasztott borsó leveskocka, sáfrány, pici olaj Elkészítése: 1, A csirkeszárnyakat kevés olajon, fokhagymával, babérlevéllel elkezdem párolni. Sózom, borsozom és rászórom az olasz vagy pizza fűszerkeveréket és a kakukkfüvet. Ennyi a csalás a… Tovább »

Isteni hústekercsek

Ma egy könnyű nyári kaját készítettem ebédre, de vacsorára, sőt piknikezéshez hidegen is nagyon finom. A macerás része csak a hús előkészítése. A többi nagyon hamar elkészül és biztos siker!   Hozzávalók személyenként: 2 db kicsontozott csirke felsőcomb 2 szelet nyers füstölt parasztsonka vagy bacon 2 ek. zsemlemorzsa 1 ek. reszelt parmezán sajt (ha nincs otthon… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!