olasz konyha

Risotto mare e monti

Azaz risotto hegyen-völgyön….vagyis hegyen és tengeren. Az ilyen ételek közös jellemzője, hogy egy jellegzetesen hegyvidéki alapanyag, általában a gomba, tengeri herkentyűkkel vagy halakkal találkozik az ételben.   Hozzávalók: párolt rizs gomba borsó olaj, só, bors vöröshagyma, fokhagyma petrezselyem tenger gyümölcsei vegyesen főzőtejszín (esetleg reszelt sajt)   Elkészítése: 1, A kockára vágott vöröshagymát kevés olajon megfuttatom,… Tovább »

Tejszínes csicseriborsóleves

Gyorsan elkészíthető, sűrű téli leves, ami forrón az igazi!   Hozzávalók: konzerv vagy üveges csicseriborsó bacon lilahagyma fokhagyma olaj, leveskocka, só, bors 1 kk. sűrített paradicsom tészta főzőtejszín reszelt sajt   Elkészítése: 1, A kockára vágott lilahagymát és bacont kevés olajon megpirítom. 2, Ráöntöm a csicseriborsót a levével együtt, felöntöm annyi vízzel, hogy kb. 1,5… Tovább »

Diós-rozmaringos őszi saláta grillezett “kolbászkákkal”

Ez a könnyű vacsora vagy munkahelyi ebéd megint csak tavasziasra sikeredett, a dió és a neve “ellenére”! Egyszerre puha és ropogós, hideg és meleg, persze csak ha a húst frissen sütve esszük. Munkahelyre az öntetet külön vigyük a salátához, minden mást előre össze lehet keverni. Hozzávalók: darált pulyka vagy bárányhús só, bors, fokhagyma, zsemlemorzsa (a… Tovább »

Csőben sült csirke, ruccolás rizzsel

Markáns ízű összetevőkkel: lilahagyma, kukorica és ruccola, ami nagyon jól ellensúlyozza a hagyma és a kukorica édeskés ízét.   Hozzávalók: csirkecombok lilahagyma sültcsirke fűszerkeverék olívaolaj A körethez: rizs konzerv kukorica ruccola saláta húsleves kocka   Elkészítése: 1, A megmosott combokat bedörzsöltem a fűszerkeverékkel és egy tepsibe tettem a nagyobb darabokra vágott lilahagymával együtt. Kevés olívaolajat öntöttem… Tovább »

Halottak napjára – Holtak kenyere

Általában az olasz emberek mélyen vallásosak, ugyanakkor borzasztóan babonásak is. Rengeteg furcsa szokást őriznek, amelyekkel a szerencsét próbálják bevonzani, illetve amivel a balszerencsét tartják távol. Halottak napja a babonás emberek számára különösen fontos, úgy tartják, hogy a “jól tartott” halott segíti a háziakat, míg az elégedetlen egy évig fogja bosszantani őket. Ezért sütivel kedveskednek neki, halvány… Tovább »

Brokkolis-kagylós spagetti egyszerűen

Gyors péntek esti vacsora, amitől a tengerparton érezzük magunkat! Ráadásul fél óra alatt elkészül. Hozzávalók: spagetti fagyasztott brokkoli kagyló konzerv (natúr, nem paradicsomos) só, bors, fokhagyma, citromlé, olívaolaj zsemlemorzsa Elkészítése: 1, Sós vízben kifőzöm a spagettit, leszűröm és egy tálba teszem. 2, Közben egy serpenyőben kevés olajon megpárolom a brokkolit, a végén egy kicsit le is… Tovább »

Cukkinis csirke

Friss és könnyű, a cukkinitől tavaszias ízű, nem baj, hogy ősz van!   Hozzávalók: csirkecombok cukkini lilahagyma fokhagyma só, olívaolaj, bors Köretnek: polenta, tészta vagy rizs   Elkészítése: 1, A csirkedarabokat az összevágott lilahagymával együtt kevés olívaolajon kicsit lepirítom. 2, Sózom, borsozom és pici vizet (ha van otthon, akkor fehérbort) aláöntve majdnem puhára párolom. Más fűszert nem… Tovább »

Majmocska torta, avagy szülinapi banánkoszorú

Ez a süti a nővérem szülinapjára készült, torta helyett. Gyors és egyszerű, az eredmény pedig különleges. Hozzávalók: 2 db készen vett vajastészta lap 5-6 banán édes kekszmorzsa csoki reszelék vagy cseppek A tálaláshoz tejszínhab.   Elkészítése: 1, Az édes kekszet késes aprítóval összeaprítottam. 2, A két tésztalapot egymás mellé fektettem, kb. másfél centi átfedéssel. Teljes… Tovább »

Bableves házi gnocchi-val

Mint általában az olasz levesek, ez a leves is sűrű, de rántás nélkül készül, ezért könnyű és friss ízű. Az elkészítése sem bonyolult, a házi gnocchi pedig különlegessé teszi.   Hozzávalók: fejtett bab sárgarépa lilahagyma, fokhagyma pörkölt-ízesítő kocka só, bors, olaj, a díszítéshez petrezselyem A gnocchi-hoz: burgonya liszt tojás só   Elkészítése: 1, Kevés olajon… Tovább »

Bolognai spagetti egyszerűen

Akár hétfő estére is, kevés hozzávalóval és kevés munkával…mindenki legnagyobb örömére! Hozzávalók: spagetti darált hús (ez most pulyka volt) hámozott, egész vagy darabolt paradicsom (konzerv) sűrített paradicsom olaj, lilahagyma, fokhagyma, só, bors, csipet cukor oregano, bazsalikom reszelt sajt   Elkészítése: 1, Olajon pirítani kezdem a kis kockákra felvágott lilahagymát. Rádobom a húst, sózom és borsozom,… Tovább »

Maradékok felhasználása: burgonyás tojáslepény

A tegnapi sült krumpli felhasználásával, de persze bármilyen maradék krumpliból készíthető. Hozzávalók a tojáslepényhez: tojás maradék sült vagy főtt krumpli paradicsom reszelt sajt só, bors, olaj Elkészítése: 1, A krumplit és a paradicsomot kockára vágom és összekeverem a felvert, egész tojásokkal. Sózom, borsozom és kevés olajon, kevergetés nélkül megsütöm az egyik oldalát. 2, Egy lapostányért borítok a… Tovább »

Sült sertéslapocka, velesült krumpli-hagyma körettel

Látványos, de időigényes étel. Amiért mégis szeretem, az az, hogy percek alatt össze lehet állítani, aztán csak a sütőre kell időnként ránézni. Hozzávalók: egész, csont nélküli sertéslapocka (kb. 2 kiló) fokhagyma burgonya lilahagyma olaj, sertés fűszerkeverék, babérlevél a morzsához: zsemlemorzsa, bazsalikom, fokhagyma, reszelt parmezán sajt, bors, szardella filé (ez utóbbi elhagyható)   Elkészítése: 1, A… Tovább »

Sültcsirke ZÖLDborsóval

Ebben a receptben a borsó tényleg nagyon zöld. Salátaágyon és spenóttal, szemet gyönyörködtető és persze nagyon finom! Hozzávalók: csirke felsőcombok fűszerkeverék, só, bors, olívaolaj lilahagyma, fokhagyma zöldborsó fagyasztott leveles spenót só, fokhagymás olaj, szerecsendió római saláta balzsamecet   Elkészítése: 1, A csirkecombokat befűszerezem és a feldarabolt lilahagymával, fokhagymával együtt kevés olajon sütni kezdem. Ha kívülről… Tovább »

Piadina – olasz töltött lepény, kis csalással

Sok ország konyhájában megtalálható a vékony, általában kenyértésztából készült lepény, amit különbözőképpen megtöltve és hajtva-tekerve tálalnak. Olaszországban piadina a neve és hagyományosan búzalisztből, vízzel, sóval és kevés élesztővel készül. Nálunk kevés helyen kapható, eléggé drágán, de a sokkal elterjedtebb tortilla lepénnyel tökéletesen helyettesíthető. Ennyi benne a csalás. Hozzávalók: búzatortilla lapok csíkokra vágott és olasz fűszerkeverékkel… Tovább »

Polentás saláta

Különleges saláta, különleges alkalomra.   Hozzávalók: zöldsaláta vegyesen rucola paradicsom csemege uborka valamilyen sült hús kockára/csíkokra vágva mozzarella sajt polenta/kukorica dara salátaöntet: só, olívaolaj, citromlé Elkészítése: 1, Először is jó sűrű polentát főzök. (sós vízbe állandó keverés mellett kukoricadarát szórok és sűrűre főzöm) 2, Kiolajozott tepsibe öntöm és ha kihűlt csíkokra vágom/darabolom. 3, Én most kockára… Tovább »

Hirtelensült négysajtos rizzsel

Gyors második fogás vagy vacsora. Most sertéshúsból készült, de lehet pulyka vagy csirke is. Ha rizst főzök, általában dupla adagot készítek belőle. A második napon sajtos rizs lesz belőle, amibe a maradék sajtokat is el lehet használni. Hozzávalók: sertéshús szeletek tetszés szerinti fűszerkeverék, én olaszost és flekkent használtam só, bors, olaj a sütéshez hagyományos módon… Tovább »

“Fish and chips” olasz módra

Hal és krumpli, de egészséges és színes, hétköznapi vacsora is lehet, de ünnepi asztalon is gyönyörűen mutat. Hozzávalók: bármilyen fehér húsú tengeri hal burgonya paradicsom lilahagyma fekete olívabogyó só, bors, olívaolaj, citromlé, kevés zúzott fokhagyma petrezselyem és bazsalikom, oregano   Elkészítése: 1, A hosszúkásra vágott krumplit sós vízben majdnem puhára főzöm. 2, A lilahagymát vékonyan… Tovább »

Tonhalas – kukoricás pite

Egy újabb gyorsan elkészülő finomság ebédre, vacsorára forrón, reggelire hidegen. Hozzávalók: 1 készen vett leveles tésztalap 1 doboz konzerv kukorica 1 doboz konzerv tonhal 3 tojás 1 pohár natúr joghurt só, bors, szerecsendió, bazsalikom, fokhagyma Elkészítése: 1, A tésztát beleteszem egy tepsibe a sütőpapírral együtt. 2, A lecsepegtetett tonhalat egyenletesen elosztom a tésztán. 3, Rászórom a kukoricát és… Tovább »

5 perces krémleves…

…..csicseriborsóból Laktató, forró krémleves, akkor is, ha tényleg csak 5 perced van! Természetesen konzerv borsóból készül. Ez a recept annyira egyszerű, hogy nincs is mit fotózni:) Hozzávalók: konzerv vagy üveges csicseriborsó zöldségleves kocka tejföl vagy joghurt olívaolaj, bors, fokhagyma, petrezselyem a tetejére reszelt sajt vagy levesgyöngy   Elkészítése: 1, Lábosba teszem a borsó konzervet a… Tovább »

Házi hamburger-a tuti befutó

      Olaszországban – persze a nagyvárosokat leszámítva – a hamburgeres gyorséttermek nem lettek túl népszerűek. Ennek több oka is van, az egyik, hogy az ízviláguk eléggé messze esik az “átlag olasz” ízlésétől. Ahol friss alapanyagokból  és egészségesen főznek, ott a gyorséttermi ételeket unalmasnak, ízetlennek találják. Másik ok, hogy náluk régóta működnek hagyományos “gyorséttermek”, amit… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!