olasz konyha

Kettőt egycsapásra – karfiolból

Gyönyörű karfiolt kaptam a piacon, ráadásul szép nagy is volt, úgyhogy már hazafelé eldöntöttem, hogy a bársonyos krémleves mellett egy salátát is készítek belőle. Hozzávalók a leveshez: karfiol leveskocka (zöldségleves) rozmaring főzőtejszín tej só, fehérbors, szerecsendió, olívaolaj   Elkészítése: O. lépés, Egy fazékban felteszem főni a megmosott és rózsáira szedett karfiolt. Egy leveskockát is beledobok… Tovább »

Minestrone – ennél egyszerűbb már nem is lehetne

Eredetileg ezt a gazdag zöldséglevest friss, sokszor otthon megtermelt zöldségekből főzték. Annál finomabb, minél többféle zöldségből áll, az elvárás tájegységenként más, de minimum 6-8 féle kell bele! A zöldség lehet: hagyma, fokhagyma, répa, borsó, zeller, burgonya, fejtett bab, zöldbab, karfiol, brokkoli, cukkini, padlizsán, paprika, paradicsom, spenót, káposzta stb. Természetesen mostanában inkább fagyasztott zöldségekből készítik. Olaszországban… Tovább »

Mennyei palacsinta kétféle habkrémmel

A “szokásos” palacsinta, de a hatás nem marad el, mert a töltelék a különleges. Olaszországban a franciás palacsintát ismerik, amit mi nem annyira szeretünk, mert vastagabb és kisebb, mint a magyar. Általában összehajtva tálalják, nem szokták feltekerni és sokszor nincs benne töltelék sem, csak porcukorral szórják meg. Egyszóval elsőként palacsintát sütök a hagyományos módon (tojás,… Tovább »

Borsókrémes tészta

Egyszerű, mégis különleges! “Csak” borsó és tészta, de az eredmény egy teljesen új ízvilág. Hozzávalók: tészta zöldborsó vaj, só, bors, szerecsendió tej főzőtejszín reszelt sajt   Elkészítése: 1, Kevés vajon, pici sóval, puhára párolom a zöldborsót. 2, Néhány kanállal félreteszek belőle a díszítéshez, a többit főzőtejszín és tej keverékével botmixerrel pürésítem. Magas edényben könnyebb mixelni, illetve… Tovább »

Cannelloni- töltött tészta

Egy újabb klasszikus tésztaétel ünnepekre vagy ráérős hétvégékre. Az elkészítése nem bonylult, csak egy kicsit időigényes.   Hozzávalók: cannelloni tészta főtt tojás vékonyra szeletelt sonka mozzarella sajt paszírozott paradicsom újhagyma, fokhagyma, olívaolaj só, bors, bazsalikom parmezán sajt   Elkészítése: 1, A sütőtepsibe öntöm a paszírozott paradicsomot, sózom, borsozom, belekarikázom az újhagymát és beleteszem a fokhagyma-nyomón… Tovább »

Kecskesajtos petrezselymes saláta

Amúgy egy hétköznapi saláta lehetne, de a kecskesajttól különleges lesz, ezért az öntettel is csínján bánok, hogy inkább a sajt érvényesüljön. A petrezselyem nagyon jól illik hozzá, salátákba is érdemes tenni értékes tápanyagai miatt, nem csak a főtt ételekbe!   Hozzávalók: zöldsaláta petrezselyem kecskesajt paradicsom olívabogyó kukorica zöldpaprika salátaöntet: olívaolaj, só, citromlé   Elkészítése: 1,… Tovább »

Egésszéges házi gyümölcsjoghurt

Amióta én készítem otthon a gyümölcsjoghurtot, azóta boltit csak elvétve veszünk. Bármilyen gyümölcsből jó, de én szeretem az ízeket kombinálni, így született ez a változat, ami az egyik nagy kedvencünk lett. Hozzávalók: natúr joghurt sárgadinnye banán pici fahéj cukor, méz vagy édesítőszer ízlés szerint Elkészítése: 1, A dinnyét és a banánt botmixerrel pürésítem. Cukorral és/vagy… Tovább »

Az igazi nápolyi pizza – Campania

Az igazi olasz pizzát az “olaszos”-tól általában az különbözteti meg, hogy nincs mindenfélével telepakolva. Az olasz pizzák a magyarhoz képest kifejezetten szegényesek, már ami a feltéteket illeti. Nápolyban isteni pizzát lehet kapni két egyszerű feltéttel: paszírozott paradicsommal és mozzarella sajttal. Szerintük minden más felesleges! Hozzávalók: A pizzatásztából érdemes egyszerre nagyobb adagot készíteni, mert remekül fagyasztható. Ez… Tovább »

Tészta grillezett zöldségekkel

Vidám, színes, olcsó, gyorsan elkészül és még egészséges is, mi kell ennél több? Frissen grillezett zöldségekkel lenne az igazi, de persze erre ritkán van idő és lehetőség, úgyhogy fagyasztott grillezett zöldségkeveréket használtam. Legjobb a “mediterrán zöldségkeverék” ami cukkinit, hagymát, kaliforniai paprikát és hasonlókat tartalmaz.   Hozzávalók: rövid köret tészta fagyasztott grillezett zöldségkeverék olaj, fokhagyma, só, bors… Tovább »

Citromos sült csirke gombás polentával

  Egyszerű sült csirke, mégsem a megszokott ízek, a citrom és gomba kombinációtól üde és könnyed lesz. Hozzávalók: csirke felsőcomb olaj, só, bors, újhagyma citromlé és méz A polentához: kukoricadara vagy előfőzött polenta/puliszka dara esetleg reszelt sajt gomba tejszín olaj, só, bors, fokhagymás olaj, petrezselyem   Elkészítése: 1, A bőrétől megfosztott csirkecombokat a karikára vágott újhagymával… Tovább »

Rántott csirkecombok lilahagymás risottóval

Ezt a látványt soha nem lehet megunni! Az olasz rántott húsok annyiban térnek el a magyartól, hogy lisztet nem használnak a panírozáshoz. A rántani valókat csak tojásban és morzsában forgatják meg, esetleg reszelt parmezánt és apróra vágott petrezselymet kevernek a morzsába. Egyszerű, a lilahagymától mégis különleges ízű étel. Hozzávalók a rántott csirkéhez: csirkecombok olaj, só… Tovább »

5 perces édesség – túróból

  Fügés túróhab   Időből mindig kevés van, ezért nagy sikerük van a 10-15 perces ételeknek. Hát még ezt is túl lehet szárnyalni! Ez a finomság tényleg 5 perc alatt készen van, ráadásul különleges, mégis könnyű….a vendégeink biztos nem ismerik! Az elkészítés folyamatáról összesen egy képet tudtam készíteni, mivel egyetlen művelet az egész. Korábban a friss… Tovább »

Klasszikus paradicsomos csirkeragu kagylótésztával

Megintcsak egyszerűen elkészíthető, de nagyon finom ételről van szó, amit mindenki kedvel és hétköznapokon ugyanúgy ott van az asztalon, mint ünnepek alkalmával. Hozzávalók: csirkecombok konzerv paradicsom (kockázott vagy hámozott egész) olaj, vöröshagyma, fokhagyma, só, bors, oregano, bazsalikom, csipet cukor kagylótészta, reszelt sajt   Elkészítése: 1, Ugyanúgy kezdjük, mint egy pörköltet, azaz kevés olajon megfuttatjuk az… Tovább »

Olasz piskóta mascarponés csokikrémmel

Mosogatóbarát verzió. A sima magyar piskótától annyiban tér el, hogy tartalmaz zsiradékot, ami nem vaj, hanem mascarpone. Ettől a piskóta tömörebb, sűrűbb lesz. Ha már kéznél volt a mascarpone, a krém is ebből készült. Hozzávalók a piskótához: (egy kisebb tepsihez) 4 tojás 4 ek. cukor 1 vaníliás cukor 4 ek. liszt 1. mokkáskanál sütőpor 2… Tovább »

Töltött olajbogyó balzsamecetes szőlősalátával

A húsos töltelékkel készült, panírozott olívabogyó az egyik kedvenc csemegém, amit sokáig csak az olaszországi utak alatt volt módomban eszegetni. Ott minden nagyobb élelmiszerüzletben lehet kapni fagyasztva, frissen (konyhakész állapotban), sőt megsütve, forrón is! Szerencsére fagyasztva már itthon is kapható, a neve olive ascolane. Ez a különlegesség Marche tartományból, Ascoli környékéről származik, de már az… Tovább »

Tripla paradicsomos spagetti

Finom nyárvégi ízek, még friss paradicsommal, de már az őszt idéző szárított paradicsommal. Hozzávalók: spagetti olaj, bacon, újhagyma 1-2 db szárított paradicsom 1 marék koktélparadicsom 1 doboz konzerv kockára vágott paradicsom só, bors, fokhagyma, oregano olajbogyó bazsalikom Elkészítése: 1, Kevés olajon megfuttatom a karikára vágott újhagymát és a felkockázott bacont. Rádobom a szintén kis kockákra vágott… Tovább »

Abruzzo-i sáfrányos krumplileves

Abruzzo tartomány Olaszország kellős közepén helyezkedik el, magas hegyekkel és mesés tengerparttal büszkélkedhet. Konyháját az egyszerű, letisztult ízek jellemzik. Földrajzi változatossága miatt a halat és tenger gyümölcseit éppúgy kedvelik, mint a hegyvidékre jellemző  bárányételeket vagy a juhsajtot. Különleges terménye a fekete lencse, a szarvasgomba és a sáfrány. A következő receptnek is a sáfrány a főszereplője, ezt leszámítva… Tovább »

Paradicsomos risotto fokhagymás grillsajttal, salival

A risotto megint csak egy gyerekbarát kaja, imádják a pirosas színét, édes ízét és az elolvadt nyúlós sajtot benne. Most grillezett sajttal készült, de persze önmagában is finom, meg bármilyen hús/hal mellé köretnek is jó! Hozzávalók: A risotto-hoz: kerek szemű rizs kész paradicsom szósz vagy sűrített paradicsom leveskocka reszelt sajt fokhagymás olaj, bazsalikom A sajthoz:… Tovább »

Tejszínes – zöldborsós gnocchi

Villámgyors és pofonegyszerű, ráadásul nagyon finom! Hozzávalók: kész gnocchi újhagyma bacon szalonna zöldborsó főzőtejszín reszelt sajt olaj, só, bors, szerecsendió, petrezselyem Elkészítése: 1, Kevés olajat teszek egy serpenyőbe és ropogósra sütöm benne a kockára vágott bacont. 2, Ha már szépen megsült a bacon, ráteszem a karikára vágott újhagymát és a fagyasztott borsót.  Sózom, borsozom, szerecsendióval… Tovább »

Édes tojásfelfújt fahéjas szilvával

Hát…ez a recept igényel némi odafigyelést, de azért nem vészes. Valójában egyszerű és gyorsan készen van, csak egy kicsit körülményes. Hozzávalók: 4 főre 4 tojás 10 dkg cukor 1 zacskó vaníliás cukor a tésztához kevés vaj a sütéshez fagyasztott vagy friss szilva ízlés szerint cukor és fahéj   Elkészítése: 1, Először megfőztem a szilvát a… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!